AcasăȘTIRI EXTERNE500.000 de locuințe fără curent electric, valuri înalte de 12 metri. Uraganul-montru...

500.000 de locuințe fără curent electric, valuri înalte de 12 metri. Uraganul-montru Fiona lovește Canada – FOTO&VIDEO

500.000 de locuințe fără curent electric, valuri înalte de 12 metri. Uraganul-montru Fiona lovește Canada – FOTO&VIDEO / Foto: printscreen

Uraganul Fiona a lovit puternic coasta atlantică a Canadei, sâmbătă, jumătate de milion de locuințe au rămas fără curent electric, s-au înregistrat pagube materiale iar o femeie a fost dată dispărută după ce a fost luată de valuri.

Două femei au fost luate de valuri în Channel-Port-aux-Basques, în Newfoundland, potrivit unei purtătoare de cuvânt a poliției. Una dintre cele două victime, luată de valuri după ce casa ei s-a prăbușit, a fost salvată și spitalizată, în timp ce cealaltă este în continuare dată dispărută.

Valurile ar putea depăși 12 metri înălțime

„Copaci smulși din rădăcini, case dărâmate, linii electrice avariate.Fiona a venit și și-a lăsat amprenta asupra Noii Scoții și a provinciilor învecinate”, a declarat premierul Noii Scoții, Tim Houston, în cadrul unei conferințe de presă sâmbătă după-amiază.Cantități de precipitații de până la 192 de milimetri au fost înregistrate în Noua Scoție.

La ora locală 21:00 (00:00 GMT duminică), vânturi puternice suflau în continuare în nordul Insulei Cape Breton, vestul Newfoundland și Insulele Magdalen. Fiona, care acum are o viteză de 110 km/h, este de așteptat să se deplaseze spre Quebec și sud-estul Labradorului până la sfârșitul nopții.

„Valuri mari au ajuns pe țărmul estic al Noii Scoții și în sud-vestul Newfoundland și ar putea depăși 12 metri”, au avertizat autoritățile.

„Gândurile mele sunt alături de toți cei afectați de uraganul Fiona. Suntem alături de voi”, a scris pe Twitter premierul canadian Justin Trudeau, anunțând că autoritățile federale sunt pregătite „să ofere provinciilor resurse suplimentare”, scrie Boursorama.

Șeful guvernului, care și-a anulat participarea la funeraliile fostului premier japonez Shinzo Abe în Japonia, a asigurat, sâmbătă după-amiază, într-o conferință de presă, că „urmărește foarte atent situația”.

„Este incredibil, nu există electricitate, nu există wifi, nu există rețea”, a exclamat primarul orașului Charlottetown (provincia Prince Edward Island), Philip Brown, la CBC. „Au căzut mulți copaci, sunt multe inundații pe drumuri”.

Nova Scotia Power, care aprovizionează Nova Scotia cu energie electrică, a raportat 339.000 de locuințe fără curent electric la începutul serii, scrie The Guardian. În celelalte două provincii cele mai afectate, operatorul din Insula Prince Edward a înregistrat 82.000 deconectate de la rețea iar cel din New Brunswick 40.000.

Unele locuințe vor rămâne fără curent „timp de mai multe zile”, a avertizat Peter Gregg, directorul Nova Scotia Power, într-un comunicat. În Sydney, Nova Scotia, unde vântul a avut o viteză de până la 80 km/h, echipele Nova Scotia Power lucrează pentru a repara rețeaua electrică.

Arhipelagul francez St Pierre și Miquelon, situat la sud de provincia Newfoundland și Labrador, a fost plasat sub vigilență galbenă pentru vânt puternic și vigilență portocalie pentru mare periculoasă de către institutul meteorologic francez Météo-France.

Ravagii în Caraibe, morți în Puerto Rico

Fiona trecuse vineri pe lângă coasta Bermudelor, după ce a făcut ravagii în Caraibe. Uraganul a provocat rafale de 160 km/h și ploi abundente pe teritoriul britanic de aproximativ 64.000 de locuitori, situat în mijlocul Oceanului Atlantic, dar nu au fost raportate victime sau pagube majore.

Teritoriul, care se află la aproximativ 1.000 de kilometri de Statele Unite și este obișnuit cu uraganele, este unul dintre cele mai izolate locuri din lume, ceea ce face ca evacuarea în caz de urgență să fie aproape imposibilă.

Fiona a provocat moartea a patru persoane în Puerto Rico, un teritoriu american, potrivit unui oficial citat de mass-media. Un deces a fost raportat în Guadelupa, Franța, și două în Republica Dominicană.

author avatar
Tudor Borcea