AcasăȘTIRI EXTERNE50 de bombe nucleare se află pierdute pe fundul oceanelor

50 de bombe nucleare se află pierdute pe fundul oceanelor

50 de bombe nucleare se află pierdute pe fundul oceanelor

Oceanele sunt pline de arme atomice. În timpul Războiului Rece, nu a trecut un an fără să dispară un focos nuclear.

Armele nucleare sunt, fără îndoială, dispozitivele cel mai atent urmărite din lume. Și totuși, ani de zile, atât Statele Unite, cât și Uniunea Sovietică nu au încetat să le piardă accidental.

În timpul Războiului Rece, fiecare dintre cele două superputeri a fost hotărâtă cu orice preț să nu-și vadă adversarul câștigând ascendența militară, care includea construirea a cât mai multor arme de distrugere în masă.

Or, în total, nu mai puțin de 50 de bombe nucleare, întregi sau nu, ar fi dispărut în acești ani de mari tensiuni geopolitice.

Submarine-sicrie

În cea mai mare parte, ele se odihnesc pe fundul oceanelor, blocate în epavele navelor care le transportau.

URSS a pierdut cel puțin patru submarine echipate cu arme atomice. În 1968, submarinul K-129 echipat cu torpile și rachete balistice nucleare a dispărut în Pacific, împreună cu echipajul său de 98 de marinari.

Doi ani mai târziu, submarinul K8 s-a scufundat pe fundul Golfului Biscaya, apoi submarinul K-219 în anii 1980, lângă Bermude.

În 1989, un incendiu la bord a scufundat submarinul K-278 în largul coastei Norvegiei.

„Broken arrows”

În Statele Unite, majoritatea „broken arrows” (numele de cod al Pentagonului pentru acest tip de incident) au implicat avioane.

Din 1958 până în 1968, în cadrul operațiunii Chrome Dome, țara a avut în mod continuu 12 bombardiere nucleare B-52 în aer, la granițele URSS. Cu un program atât de intens, inevitabil au urmat accidente.

În 1968, de exemplu, un B-52 s-a prăbușit în Groenlanda. În 2008, o investigație BBC a susținut că una dintre cele patru bombe nucleare pe care le transporta, neactivată, era încă prinsă în gheață, abandonată de SUA. Guvernul danez a negat însă dosare declasificate ulterior au confirmat abandonul.

Un alt avion american, B-47, care transporta arme nucleare s-a prăbușit în Georgia, în timpul unui exercițiu, altul, un B-36, în Columbia Britanică, în timp ce un alt aparat, un B-47-E, s-a prăbușit în Mediterana.

Avioanele americane dispărute cu unul sau mai multe focoase nucleare la bord sunt numeroase. În 1965, un avion de luptă înarmat cu o bombă cu hidrogen a căzut în ocean de pe un portavion.

Totuși, „premiul” revine unei bombe care a căzut dintr-un B-52 peste un câmp din Carolina de Nord. Arma, care ar fi putut provoca o explozie termonucleară de 260 de ori mai putermică decât bomba de la Hiroshima, a fost parțial recuperată, scrie Slate.

Nucleul său secundar, însă, nu a fost găsit, iar vacile pot pășuna și astăzi la câțiva zeci de metri deasupra unei bucăți de bombă H.

În mod miraculos, și datorită mecanismelor eficiente de securitate, nici unul dintre aceste incidente nu a dus la o explozie nucleară. Dar cum rămâne cu posibilele recuperări ale acestor dispozitive de ucidere în masă?

author avatar
Tudor Borcea
1.005 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger