AcasăȘTIRI EXTERNE46 de oameni au ars de vii în blocul groazei (FOTO/VIDEO)

46 de oameni au ars de vii în blocul groazei (FOTO/VIDEO)

46 de oameni au ars de vii în blocul groazei (FOTO/VIDEO)

Cel puțin 46 de persoane au murit și alte zeci au fost rănite într-un incendiu izbucnit joi într-un bloc din orașul Kaohsiung din sudul Taiwanului, unul din cele mai ucigașe incendii imobiliare din ultimii 20 de ani din întreaga lume.

„Incendiul a rănit 41 de persoane și a ucis alte 46”, au declarat pompierii din Kaohsiung într-un comunicat.

Focul a izbucnit într-o clădire cu destinație mixtă, de 13 etaje, la primele ore ale zilei, au spus autoritățile, și a devastat mai multe etaje înainte ca pompierii să reușească să-l controleze.

Poliția nu exclude o mână criminală

Fotografiile publicate de Agenția Centrală de Știri din Taiwan, au arătat fumul care ieșea  de la ferestrele clădirii, în timp ce pompierii au încercat cu disperare să stingă flăcările.

Majoritatea victimelor se aflau între etajele șapte și 11, care adăposteau apartamente rezidențiale, au spus pompierii. Primele cinci etaje, destinate utilizării comerciale, erau neocupate. Pompierii din oraș au trimis peste 70 de autospeciale pentru a face față focului, având nevoie de patru ore pentru a-l stinge.

Locuitorii au declarat că au auzit o serie de zgomote puternice la etajele inferioare de unde a început focul.  Un agent de poliție Kaohsiung a declarat pentru AFP că imobilul are 40 de ani și este ocupat în cea mai mare parte de rezidenți cu venituri mici.

Supraviețuitorii au estimat că aproximativ 100 de persoane locuiau în clădire, potrivit unui agent de poliție, care a adăugat că autoritățile nu au exclus încă posibilitatea unei mâini criminale.

Echipe de criminalistică se aflau la fața locului și au fost efectuate percheziții suplimentare în clădire înainte de apusul soarelui.

Standarde de siguranță slabe

Incendiul este clasificat drept unul din cele mai mortale din Taiwan de câteva decenii. Ultimul incendiu de o magnitudine similară datează din 1995, când 64 de persoane au murit într-un club de karaoke aglomerat.

Este, de asemenea, unul dintre cele mai mortale incendii de clădiri de apartamente din ultimii 20 de ani la nivel mondial.

În mod frecvent lovit de cutremure și taifunuri, Taiwan are coduri de construcție stricte, dar există adesea un decalaj între aceste standarde de siguranță și modul în care acestea sunt puse în aplicare, în special în clădirile mai vechi.

Unele dintre cele mai grele bilanțuri ale cutremurelor recente au provenit din prăbușirea clădirilor vechi, care nu au fost proiectate conform standardelor.

author avatar
Tudor Borcea