120 de episcopi ai Franței vor anunța, luni, 8 noiembrie, „gesturi” și un „program” de măsuri de combatere a pedo-criminalității în cadrul bisericii. Votul va avea loc cu ușile închise, la sfârșitul mai multor zile de lucru pe această temă.
La o lună de publicarea raportului șocant al Comisiei Sauve, anunțul pe care trebuie să îl facă episcopii catolici adunați luni la Lourdes este așteptat cu mare speranță de victime.
Acest răspuns se dorește a fi „traducerea concretă” a celor 45 de recomandări ale Comisiei, a subliniat duminică seara Luc Crépy, episcop de Versailles și președinte al Consiliului pentru prevenirea și lupta împotriva pedofiliei al Conferinței Episcopilor din Franța (CEF).
Responsabilitate recunoscută
Comisia independentă care anchetează abuzurile sexuale în biserică (Ciase) a zguduit întreaga instituție, estimând la 330.000 numărul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani care au fost supuse violențelor sexuale începând cu 1950, când erau minore, din partea clericilor, religioșilor sau persoanelor în legătură cu biserica.
La Lourdes, episcopii au lucrat pe mai multe teme: „compensații financiare (pentru victime) și finanțarea” unui fond „de „prevenire și formare”, „guvernare și control”, „doctrină, drept canonic și justiție” sau „responsabilitate și recunoaștere”.
Anumite măsuri, care se referă la reparațiile pentru victime, sunt responsabilitatea Bisericii Franței și pot fi implementate rapid. Altele vor lua timp sau vor intra în competența Vaticanului, scrie Ouest-France.
Printre primele ar trebui să fie chestiunea sistemului de compensare financiară. Un prim pas în procesul de reparație a fost făcut vineri: sub presiunea raportului Sauvé și a asociațiilor de victime, ce 120 de episcopi au recunoscut „responsabilitatea Bisericii Catolice” în delictele sexuale comise de preoți și religioși și dimensiunea lor „sistemică”, din 1950.
Despăgubirile preconizate de prelați ar trebui să privească persoanele victime ale actelor prescrise, dar nu numai: toate cererile vor fi onorate, a asigurat purtătorul de cuvânt al CEF, Hugues de Woillemont.
„Dacă trebuie să vindem imobile, vom vinde”
Un prim punct este clar: compensarea va fi individualizată. Episcopii sunt de acord să examineze „prejudiciul” cauzat fiecărei victime, a declarat Luc Ravel, arhiepiscopul Strasbourgului.
Episcopii vor mai trebui să spună dacă fondul ad-hoc, înființat în această vară, va trebui să fie în continuare alimentat cu donații de la credincioși, pe lângă donațiile clerului. Sau dacă ar trebui să fie finanțat doar „ din patrimoniul agresorilor și al Bisericii Franței”, așa cum recomandă raportul Sauvé.
Potrivit unei surse interne a episcopatului, episcopii nu pot interzice donațiile de la credincioși, dar evită să facă un apel public. Și „dacă trebuie să vindem imobile, vom vinde”, a spus un alt episcop, sub condiția anonimatului.