AcasăȘTIRI EXTERNE31.000 de miliarde de dolari. Biden începe noul an fiscal cu o...

31.000 de miliarde de dolari. Biden începe noul an fiscal cu o datorie publică record

31.000 de miliarde de dolari. Biden începe noul an fiscal cu datorie publică record / Foto: printscreen

Statele Unite încep un nou an fiscal cu o datorie publică record de peste 31.000 de miliarde de dolari (31.000 de miliarde de euro). Marți, aceasta se situa la această cifră astronomică, potrivit datelor Trezoreriei SUA. Țara se apropie astfel de plafonul datoriei, care se ridică la 31.400 de miliarde de dolari.

În timp ce președintele Joe Biden a lăudat eforturile administrației sale de reducere a deficitului în acest an și a semnat recent așa-numita lege de reducere a inflației, care încearcă să domolească creșterile de prețuri cauzate de o serie de factori economici, economiștii spun că cele mai recente cifre ale datoriei sunt un motiv de îngrijorare.

Inflația, la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii

În Statele Unite, Congresul stabilește o limită a datoriei care determină cât de mult poate împrumuta guvernul. Limita a fost majorată de zeci de ori de la introducerea sa în 1917. Ultima majorare, de 2 500 de miliarde, a avut loc în 2021, scrie La Libre.

Această limită ar trebui să fie suficientă pentru a finanța activitățile guvernamentale până în 2023. În prezent, SUA se află într-o situație economică dificilă. Inflația se află la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii.

Pentru a combate creșterea prețurilor, banca centrală americană a majorat ratele dobânzilor, ceea ce a dus la scumpirea împrumuturilor. Experții consideră că aceasta este o problemă majoră, în special în ceea ce privește datoria suverană.

Owen Zidar, un economist de la Princeton, a declarat că majorarea ratelor dobânzilor va exacerba problemele tot mai mari ale datoriei națiunii și va face ca datoria însăși să fie mai costisitoare. Rezerva Federală a majorat ratele de mai multe ori în acest an, în încercarea de a combate inflația.

author avatar
Tudor Borcea
333 afisari

4 COMENTARII

  1. CAND TE INTINZI MAI MULT DECAT II PLAPUMA !, IAR CA SOLUTIE LA DEZASTRUL FINANCIAR AMERICANII GASESC RAZBOIUL PRIN CARE IAU CU JAPCA RESURSELE ALTOR TARI.

  2. De accea fac razboaie teroristii usa ca sa le plateasca fraierii armele pentru datoriile lor nesimmtite!!

  3. Chiar daca baga tiparnitza la foc continuu tot nu si vor plati datoriile vreodata! De asta provoaca mereu razboaie pe glob. Ca nu-si vor putea plati niciodata datoriile ca stat,ca tara.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger