AcasăȘTIRI EXTERNE300 de milioane de oameni, afectați de lockdown. Ce ascunde politica „zero...

300 de milioane de oameni, afectați de lockdown. Ce ascunde politica „zero Covid-19”

300 de milioane de oameni, afectați de lockdown. Ce ascunde politica „zero Covid-19” / Foto: printscreen

Peste 70 de orașe din China au fost închise total sau parțial de la sfârșitul lunii august, afectând peste 300 de milioane de persoane, în timp ce autoritățile locale se grăbesc să elimine cu orice preț infecțiile cu Covid-19, în apropierea celui de-al treilea mandat al președintelui Xi Jinping.

 

Din 20 august, cel puțin 74 de orașe cu o populație totală de 313 milioane de locuitori au impus măsuri de izolare care acoperă zone urbane întregi, districte sau mai multe cartiere, potrivit calculelor CNN. Printre acestea se numără 15 capitale provinciale și Tianjin, o municipalitate de nivel provincial.

SARS-CoV-2 nu trebuie să strice congresul Partidului Comunist

Multe dintre aceste restricții sunt încă în vigoare. Potrivit revistei financiare chineze Caixin, 33 de orașe se află în prezent sub blocaje parțiale sau totale. Experții spun că este posibil ca și alte orașe să fie adăugate în următoarele săptămâni. Restricțiile de amploare care bulversează viețile și afacerile contrastează puternic cu revenirea la viața normală în mare parte din lume.

Dar China insistă că politica „zero-Covid” salvează vieți. Oficialii din domeniul sănătății au citat rata relativ scăzută de vaccinare a vârstnicilor și asistența medicală rurală inadecvată ca obstacole în calea relaxării restricțiilor, dar experții chinezi în sănătate publică spun că și factorii politici au jucat un rol important.

Președintele Xi Jinping, un apărător fervent al strategiei „zero-Covid”, este pe cale să fie uns în fruntea țării pentru încă cinci ani la cel de-al 20-lea Congres al Partidului, programat să înceapă la 16 octombrie.

Evenimentul extrem de coregrafiat se dorește a fi un moment de sărbătoare și de revendicare a realizărilor partidului – și ale lui Xi personal în deceniul în care a fost la putere. Iar o epidemie severă riscă să strice această imagine triumfătoare, spun experții.

„Partidul vrea să se asigure că nimic neplăcut, cum ar fi o epidemie majoră, nu ar putea amenința potențial stabilitatea socială, nu ar putea umbri procesul de tranziție la conducere – și să nu mai vorbim de pătarea credibilității personale a lui Xi în materie de leadership”, a declarat Yanzhong Huang, cercetător senior pentru sănătate globală la Council on Foreign Relations.

Partidul Comunist a folosit strategia „zero-Covid” pentru a argumenta că modelul său politic este superior democrațiilor occidentale, iar Xi și-a pus toată greutatea în spatele acestei politici.

Politica „zero Covid”, deasupra oricăror critici

La începutul acestui an, un lockdown de două luni în Shanghai a stârnit o reacție publică și a paralizat economia, ceea ce i-a determinat pe unii să pună la îndoială abordarea de „toleranță zero”. Ca răspuns, Xi a emis un avertisment puternic împotriva criticilor, promițând să „lupte cu hotărâre împotriva oricăror cuvinte și acte care denaturează, pun la îndoială sau neagă” politica „zero Covid”.

Oficialii din întreaga țară au luat notă. Principala lecție pe care au învățat-o de la Shanghai, a declarat Huang, este aceea de a acționa mai decisiv și mai rapid atunci când se confruntă chiar și cu cel mai mic dintre potențialele focare de infecție.

Pentru oficialii locali, dublarea politicii „zero-Covid” este o modalitate de a urma linia partidului, de a-și demonstra loialitatea față de Xi și de a preveni orice focar de amploare care le-ar putea pune în pericol cariera, cu câteva săptămâni înainte de congresul partidului.

„Acest lucru oferă un stimulent puternic pentru ca aceștia să întreprindă măsuri preventive severe și extreme”, a declarat Huang. „În următoarea lună și jumătate, vom vedea mai multe orașe sub izolare”.

Apar primele revolte

Închiderile radicale – uneori ca răspuns la doar câteva cazuri – au afectat mai multe metropole în care locuiesc peste 10 milioane de oameni, precum și centre industriale importante.

În sud-vestul Chinei, mega-orașul Chengdu și-a izolat joi cei 21 de milioane de locuitori. În regiunea vestică Xinjiang, unii locuitori din comitatul Yining au apelat la rețelele de socializare pentru a cere încetarea închiderii de o lună, care a dus la penurie de alimente și alte necesități zilnice, potrivit postărilor lor.

Iar în metropola centrală Wuhan, epicentrul inițial al pandemiei care a impus prima închidere a Covidiei din lume, locuitorii din comunitatea rezidențială Panlongcheng au organizat un protest în weekend, cerând autorităților să ridice lockdown-ul de o săptămână, potrivit imaginilor de pe rețelele de socializare.

Deși inițial a susținut abordarea „zero Covid”, o parte tot mai mare a publicului chinez a devenit din ce în ce mai frustrată de restricțiile nesfârșite asupra vieții lor de zi cu zi, precum și de lovitura devastatoare pe care o are asupra economiei.

author avatar
Tudor Borcea
304 afisari

4 COMENTARII

  1. Ajunge si in Europa iar, prea v ati facut de cap in ultimii doi ani, in case cu voi

  2. Autor: Tudor Borcea 217 afisari
    ASCUNDE FALIMENTUL CHINEI
    SECTORUL IMOBILIAR ESTE IN FALIMENT DE 1 AN
    PRODUCTIA INDUSTRIALA S-A PRABUSIT
    XI INCEARCA SA TINA GL ATA INCHISA CA SA NU IL LINSEZE
    DE CE NU E „COVID’ IN SATELE DIN CHINA SI NUMAI LA ORAS

    • CHIN EZII SUNT 90% VACC INATI IAR INDIE NII IN PROPO RTIE DE 70%
      IN TOT AL CH INA SI I NDIA AU O POPU LATIE DE 2.8 MIL IARDE SAU CA SA CITI TI MAI BIN E PEST E 2.800.000.000 LOCUITORI(IN 1937 PE PAMANT IN L UME EXISTAU 2.3 MILI ARDE LOCU ITORI)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger