AcasăȘTIRI EXTERNE30 de ani de la primul SMS din istorie. Care a fost...

30 de ani de la primul SMS din istorie. Care a fost textul / Câte mesaje scurte au fost trimise în acest an – VIDEO

30 de ani de la primul SMS din istorie. Care a fost textul / Câte mesaje scurte au fost trimise în acest an / Foto: printscreen

La 3 decembrie 1992, operatorul Vodafone a trimis primul mesaj pe telefonul mobil din istorie: „Merry Christmas”. 30 de ani mai târziu, SMS-ul poate părea depășit de sistemele de mesagerie online, dar încă echipează telefoanele mobile din întreaga lume.

„Crăciun fericit” este mesajul care a fost trimis de inginerul britanic Neil Papworth, la 3 decembrie 1992, prin intermediul operatorului de telefonie Vodafone.

6 100 de miliarde de SMS-uri trimise în acest an

A luat naștere astfel primul Short Message Service, sau SMS, un sistem de mesagerie de la telefon mobil la telefon mobil. Limitat la 160 de caractere, protocolul SMS a impus inițial o scriere minimalistă, cu o ortografie îndoielnică, însoțită de o avalanșă de semne de punctuație pentru a accentua conținutul mesajelor.

Acest nou mod de comunicare a atras imediat miliarde de utilizatori din întreaga lume. De la un serviciu care costa 15 eurocenți pe mesaj, SMS-ul a fost apoi integrat în pachetele de telecomunicații nelimitate.

În anii 2010, serviciile de mesagerie online, precum WhatsApp, Messenger și Telegram, care permit utilizatorilor să evite taxele de roaming pentru mesajele text trimise în străinătate, au făcut ca SMS-urile să fie de domeniul trecutului.

Totuși, acest declin trebuie relativizat: în fiecare secundă sunt trimise 200 000 de mesaje SMS în întreaga lume, ceea ce reprezintă 6 100 de miliarde de mesaje scurte trimise în acest an, scrie RFI.

Serviciul de mesaje scurte, de modă veche, se menține și toate telefoanele fabricate sunt încă echipate cu el, indiferent de model.

SMS-ul a devenit indispensabil, în special ca instrument de verificare a identității și de securitate. Acesta poate fi utilizat pentru a accesa un cont bancar, a confirma primirea unui colet, a verifica rezultatul unui test Covid-19 sau a primi o alertă direct pe telefonul mobil în cazul unui dezastru natural, industrial sau sanitar.

author avatar
Tudor Borcea
275 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger