AcasăȘTIRI EXTERNE270 miliarde de dolari, nota de plată a catastrofelor globale

270 miliarde de dolari, nota de plată a catastrofelor globale

În 2021, dezastrele naturale au provocat  daune de 270 de miliarde de dolari, potrivit raportului companiei de asigurări Swiss Re, cu sediul în Zurich. Inundațiile au rămas pericolul numărul unu.

Din aceste pierderi, mai puțin de jumătate, sau 111 de miliarde de dolari, au fost de fapt asigurate.

Inundațiile au provocat pagube de 82 de miliarde de dolari (73 de miliarde de euro). Inundațiile din Germania și din țările învecinate din Europa, cu pierderi economice de 40 de miliarde de dolari, au fost “cel mai costisitor dezastru natural” înregistrat vreodată pe continent.

Inundațiile afectează aproape o treime din populația lumii, mai mult decât orice alt dezastru, se arată în raport.

Anul a fost marcat de inundații devastatoare, în special în China, India, Filipine și Statele Unite, în urma uraganului Ida. Cu toate acestea, 75% dintre riscurile de inundații nu sunt încă asigurate, a precizat grupul elvețian.

Deficiențele în protecția împotriva inundațiilor sunt deosebit de relevante în Asia, unde doar 7% din pierderile economice sunt acoperite de asigurări, față de 34% în Europa.

Inundațiile fac parte din așa-numitele pericole secundare, spre deosebire de dezastrele majore, cum ar fi uraganele sau cutremurele. Dar frecvența acestor pericole secundare, care includ și tornade, furtuni, grindină sau secetă, este în creștere și crește factura pentru asigurători.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
86 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger