AcasăȘTIRI EXTERNE2,5 miliarde de dolari. După submarine, Australia cumpără tancuri americane Abrams

2,5 miliarde de dolari. După submarine, Australia cumpără tancuri americane Abrams

După ce a torpilat un uriaș contract de achiziție de submarine din Franța, Australia se apropie și mai mult militar de SUA, confirmand că va cumpăra 75 de tancuri M1A2 SEPv3 Abrams.

În aprilie 2021, responsabilă pentru exporturile de echipamente militare americane via așa numita procedură Foreign Military Sales, Defense Security Cooperation Agency (DSCA) a emis o notificare prin care recomandă Congresului să autorizeze vânzarea potențială a 75 de tancuri de luptă M1A2 SEPv3 către Australia.

Să priceapă și China

Figurau, de asemenea, 17 poduri mobile M1074, 29 de vehicule blindate de geniu M1150 Assault Breacher și șase vehicule de recuperare a tancurilor M88A2 Hercules. Totul pentru o sumă estimată atunci la 1,685 miliarde de dolari.

„Poziția strategică a acestei puteri politice și economice contribuie semnificativ la asigurarea păcii și stabilității economice în regiune. Este vital pentru interesul național al Statelor Unite să o ajute să dezvolte și să mențină o capacitate de autoapărare puternică și pregătită”, a pledat DSCA.

În cele din urmă, la 10 ianuarie, ministrul australian al Apărării, Peter Dutton, a confirmat achiziționarea a 75 de tancuri M1A2 SEPv3 Abrams și a altor vehicule pentru 3,5 miliarde de dolari australieni (2,5 miliarde de dolari SUA). „Asocicat cu vehiculul de luptă al infanteriei, cu cele de geniu și obuzierele autopropulsate, noul Abrams va oferi soldaților noștri cele mai bune șanse de succes”, a spus Dutton.

În decembrie anul trecut, Canberra a comandat 30 de obuziere autopropulsate K9 K-9 Thunder (sau AS9 Huntsman conform nomenclaturii australiane) și 15 vehicule blindate de aprovizionare cu muniție K-10 (sau AS10) de la producătorul sud-coreean Hanwha, la un preț de peste un miliard de dolari australieni, scrie Opex 360.

În ceea ce privește vehiculele de luptă de infanterie M113 ale armatei australiene, înlocuirea acestora trebuie făcută în cadrul fazei 3 a proiectului Land 400.

Muniția o fac australienii

Oricum, cele 75 M1A2 SEPv3 Abrams ar trebui deci să înlocuiască cele 59 M1A1 AIM SA Abrams pe care Australia le achiziționase în anii 2000 înainte de a retrage din serviciu tancurile Leopard AS1 ale 1st Armored Regiment.

Conceput de General Dynamics Land System, tancul M1A2 SEPv3 este echipat cu protecție îmbunătățită în comparație cu versiunile anterioare ale lui Abrams, o nouă arhitectură informatică, un sistem de arme controlat de la distanță (CROWS- Common Remotely Operated Weapon System) , senzori optronici de ultimă generație, control îmbunătățit al focului și un motor adaptat la cele 70 de tone ale sale.

Dar utilizarea acestuia presupune constituirea unui lanț logistic eficient, datorită consumului ridicat de combustibil.

Cu toate acestea, potrivit lui Peter Dutton, M1A2 Abrams australian va încorpora tehnologii dezvoltate la nivel local, în special în materie de comandă și control, de „sisteme de informații” și comunicații. Muniția sa va fi produsă în Australia.

author avatar
Tudor Borcea
669 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger