AcasăȘTIRI EXTERNE2022, anul răzbunării lui Trump?

2022, anul răzbunării lui Trump?

Fostul chiriaș de la Casa Albă continuă să influențeze politica americană și urmărește îndeaproape alegerile pentru Camera Reprezentanților și Senat din noiembrie 2022.

Trump susține că a pierdut puterea printr-o operațiune istorică de fraudă electorală: aderarea la această minciună va fi în centrul scrutinului din anul viitor sau va rămâne chiar o problemă la următoarele alegeri prezidențiale? Alegerile pentru Congres sunt un eveniment electoral de importanță capitală în Statele Unite. La fiecare doi ani, sunt convocate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților, împreună cu o treime din cele 100 de locuri din Senat. De data aceasta, în spatele acestui moment decisiv pentru președinția lui  Joe Biden, se întrevede  un duel îndepărtat cu Donald Trump. Pentru fostul lider, aceste alegeri din 2022 capătă aspect de răzbunare, potrivit analiștilor americani. Ele sunt, de asemenea, o oportunitate de a menține (sau reconstrui) o personalitate prezidențială în derivă.

Își testează influența printre republicani

Și pentru a avea grijă de imaginea sa, cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite poate conta întotdeauna pe diverși susținători din cadrul Partidului Republican. Cum este Mo Brooks, care  a intrat în cursa pentru Senatul SUA din Alabama. El nu a ezitat să-și prezinte sprijinul loial pentru Donald Trump, denunțând că “în 2020, America a suferit cea mai mare fraudă electorală din istorie”. Însă propaganda are priză doar în rândurile susținătorilor lui Trump, cum dealtfel se și urmărește. Ca reamintire, Departamentul de Justiție și mai multe instanțe, inclusiv Curtea Supremă a Statelor Unite, au respins acuzațiile de înșelăciune electorală. Un moment speculat de Trump pentru a-și construi fațada unui luptător singur împotriva tuturor, când de fapt este vorba de o negustorie politică. De asemenea, republicanul  Eric Greitens, care a alimentat și acuzațiile de fraudă electorală, a anunțat că vizează Senatul. Alți candidați republicani au în vedere sau au lansat campanii senatoriale în state precum Ohio, Alabama și Pennsylvania pentru a înlocui parlamentarii republicani care se retrag. Unii apropiați de Trump se pregătesc să înfrunte republicanii care au votat pentru acuzarea miliardarului la aceste alegeri. Dar același Trump a comunicat potențialilor candidați republicani prețul sprijinului său atunci când a reapărut la Conferința de acțiune politică conservatoare: să se arate în favoarea încheierii votului poștal și să cheme pe nume reprezentanții republicani care votaseră pentru demiterea sa. Pentru fostul președinte, alegerile pentru Congres sunt o oportunitate de a-și măsura puterea și influența în cadrul Partidului Republican. Și dacă decide să nu candideze la prezidențialele din 2024, ține cu toți dinții să-și mențină această influență pentru a-i dirija pe candidanții partidului său în cursa pentru Casa Albă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
526 afisari

3 COMENTARII

  1. Alegerile alea au fost masiv fraudate. Nici americanii, oricât de superficiali ar fi, n-ar fi votat un moșulache decrepit, care face in pamperși și uită și cum îl cheamă.

  2. Bidon e o jignire mare pentru SUA
    Dar asa lucrează oculta, le trebuie sugi compromise și fără voința personala. E stilul lor de a-și bate joc de omenire.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger