AcasăȘTIRI EXTERNE2022 a fost cel mai cald din această țară UE. 4.744 de...

2022 a fost cel mai cald din această țară UE. 4.744 de morți din cauza caniculei

2022 a fost cel mai cald din această țară UE. 4.744 de morți din cauza caniculei / Foto: printscreen

În 2022, Spania a cunoscut cel mai călduros an înregistrat cel puțin din 1916, anul în care există primele date disponibile, a anunțat luni agenția națională de meteorologie (AEMET).

„2022 a fost cel mai cald an din Spania cel puțin din 1916 încoace”, a anunțat agenția pe Twitter, subliniind că a fost „prima dată când temperatura medie anuală a depășit 15°C”.

4.744 de decese numai în 2022

„Până în 2011, media 14,5°C nu fusese niciodată depășită. De atunci, s-a întâmplat de cinci ori”, a adăugat AEMET. În urma anului 2022, cei mai fierbinți doi ani au fost 2017 și 2020.

AEMET spune că a stabilit retrospectiv temperaturile medii anuale între 1916 și 1961 pe baza unor măsurători individuale și a unor modele statistice.

La fel ca o parte a Europei, Spania a fost lovită în 2022 de mai multe valuri de căldură în timpul verii, marcate de incendii de o amploare fără precedent, de o mortalitate excesivă și de niveluri ridicate de secetă.

„Pentru prima dată, două sezoane consecutive din același an (vara și toamna) au fost cele mai calde din serie”, a subliniat AEMET pe 21 decembrie într-un bilanț provizoriu.

Moartea a aproape 4.744 de persoane în Spania este imputabilă căldurii în vara anului 2022, potrivit estimărilor privind mortalitatea excesivă realizate de un institut de sănătate publică.

De asemenea, peste 300.000 de hectare au fost mistuite de incendii în 2022, cel mai grav record de când au început măsurătorile, în 2000, potrivit Sistemului european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS).

„Luând în considerare precipitațiile de până la 15 decembrie, acesta este al treilea cel mai secetos an din seria istorică”, a notat AEMET în evaluarea sa intermediară.

Rezervele de apă erau la 43% din capacitatea lor la sfârșitul lunii decembrie, față de o medie de 53% în ultimii zece ani, potrivit Ministerului Tranziției Ecologice, de care depinde AEMET.

În Europa, vara anului 2022 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată, a anunțat, la începutul lunii septembrie, serviciul european pentru schimbări climatice Copernicus.

Cel puțin 15.000 de decese sunt direct legate de valurile de căldură puternice care au afectat continentul vara trecută, potrivit unei estimări încă incomplete făcute publice la începutul lunii noiembrie de OMS.

Continentul european este, de asemenea, cel care se încălzește cel mai rapid, temperaturile crescând de peste două ori mai mult decât media globală în ultimii 30 de ani, a declarat ONU la începutul lunii noiembrie.

author avatar
Tudor Borcea
315 afisari

4 COMENTARII

  1. Aproape 5000 de morti din cauza caldurii…in Spania!Nici nu a fost pana acum cald in aceasta tara la doi pasi de África!
    Un basm ieftin!
    RIDICATA RATA DE VAXENARE ásta e motivul real!

  2. Oamenii mor de la metalele grele pulverizate din avioanele NATO, de ani de zile, cu acordul guvernelor criminale.
    Si bineînteles se moare din cauza vaccinului ucigas.
    Blestemati sa fie in veci, acesti ticalosi!

  3. Hola, hola, so io, el marinero 🙂 Ha ha ha 🙂 Mint ordinarii aia de nazisti spanioli, mai ceva ca pe vremea diktaturii naziste a lui Franco !! Nici draku nu va mai crede, bai spurkatilor, degeaba va tot scremeti, ca numai pe cobaii vostrii multilateral vaxxinati in cap, ca niste pampasi ratati, puteti sa ii trimitei in iad, cu restul nu va merge, aia o sa va dea o mare pw-ula in gura, cat de curand 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger