AcasăȘTIRI EXTERNE2021, între criza umanitară și pericolul nuclear!

2021, între criza umanitară și pericolul nuclear!

Nu degeaba i se spune, deja, „Anul din iad”. Pandemia Covid-19, acel gen de eveniment denumit „lebăda cenușie” și prezis, dar niciodată indicat cu exactitate, a apărut, în sfârșit, în 2020, agravând diviziunea de pe scena politică. Instituțiile internaționale au continuat să se fragmenteze, cu Statele Unite ale Americii retrăgându-se din Organizația Mondială a Sănătății chiar în mijlocul „balului”. La momentul actual, este tentant să spunem că în 2021 vom începe să ne ridicăm, dar se pare că vor exista niște șocuri suplimentare neprevăzute, iar riscurile nu vor lipsi.

Într-o ordine aleatorie, cel mai mare risc, cu implicații globale, aduce o adâncire a crizei Covid-19 pe fondul unei lansări lente a vaccinului împotriva noului coronavirus. Cel mai probabil, Covid-19 va continua să se extindă și-n 2021, iar consecințele vor afecta călătoriile, adunările în familie și cu prietenii (distanțare fizică), de fapt, cam tot ce-am observat anul trecut. Distribuția vaccinului ar putea întâmpina probleme neașteptate de producție și logistică, ceea ce va da înapoi calendarul pentru momentul când cea mai mare parte a populației globului se va fi vaccinat.

Mandatul lui Joe Biden, „sugrumat” de republicani

Capacitatea lui Joe Biden de a conduce America va fi înăbușită dacă republicanii păstrează conducerea Senatului. Iar în ultimele sale zile de mandat, președintele Donald Trump face cât mai dificilă tranziția puterii: secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a returnat guvernului 455 de miliarde de dolari (fonduri de recuperare), liderul de la Casa Albă amenință China cu vânzări suplimentare de arme către Taiwan și avertizează Iranul cu sancțiuni suplimentare. Totodată, SUA s-au retras din tratatul „Cer deschis”.

Nu în ultimul rând, sondajele arată că aproximativ 70% dintre republicani consideră că alegerile au fost furate de tabăra lui Joe Biden, astfel că Donald Trump se va dovedi un ghimpe pentru următorii patru ani, dacă își anunță o altă candidatură. Între timp, nu-i exclus ca progresiștii să încerce pensionarea lui Joe Biden, drenând sprijinul pentru administrația sa!

81 dintre țările lumii, îndatorate la FMI! A sosit scadența

Al treilea risc major pentru 2021 se referă la izbucnirea unei noi crize financiare globale, determinată de datorii.  În 2020, datoria totală a crescut cu 15 trilioane de dolari și este de așteptat să ajungă la 365% din PIB-ul global până la sfârșitul anului 2021! Fondul Monetar Internațional a pompat deja împrumuturi în 81 de țări, iar acum vine clipa când așteaptă „dobânda”: economiile în curs de dezvoltare au nevoie de 7 trilioane de dolari pentru a rambursa datoria până la sfârșitul anului 2021!

Nici pericolul pe care-l reprezintă Coreea de Nord nu trebuie subestimat. Când vine vorba de abordarea amenințării nucleare a Phenianului, Washingtonul are ciulite urechile fiindcă liderul Kim Jong-un flutură un arsenal deloc de neglijat, inclusiv vreo 25 de bombe și rachete balistice intercontinentale! Iar obiceiul este ca fiecare președinte nou instalat la Casa Albă să fie „sorcovit” de Phenian cu o provocare sub forma unei rachete sau a unui test nuclear, așa că să ne așteptăm o astfel de demonstrație nu mai târziu de primăvara care vine.

Iranul și China, pericol pentru SUA

Orientul Mijlociu a fost aruncat în aer după uciderea unui savant fizician iranian, responsabil cu programul nuclear. Ayatollahul Ali Khamenei a jurat răzbunare (până la 20 ianuarie), țintele fiind Israel și SUA (vizate sunt și Emiratele Arabe Unite și instalațiile petroliere saudite). Pe masă este chiar opțiunea unui atac-fulger din partea americanilor asupra instalației nucleare de la Natanz. Dar asta echivalează cu o adevărată declarație de război, nu-i așa?!

Și, totuși, riscul mai mare pare a fi în Asia de Sud-Est, căci relațiile SUA – China se tot lovesc de „piscul” Taiwan. Fiecare mișcare a Statelor Unite de a arăta sprijin pentru Taiwan (cum ar fi vânzările de arme, vizitele oficiale la nivel înalt și exercițiile militare comune) a stârnit furie la Beijing; iar dacă această confruntare de la distanță cu SUA se va înrăutăți, atunci nu-i exclus ca Xi Jinping să ordone unificarea Taiwanului cu China continentală!

Până atunci, Partidul Comunist pare a recurge la o strategie de tip Sun Tzu – stoarce economia Taiwanului, punând sarcina supraviețuirii în cârca „salvatorilor” americani. Doar că nici Washingtonul nu pare dispus să arunce cu miliarde în economia taiwaneză, dorind mai degrabă să vândă, nu să investească în zonă.

Cea mai gravă criză alimentară de la Al Doilea Război Mondial încoace

Recent, Organizația Națiunilor Unite a avertizat că lumea se află la un pas de cea mai gravă criză alimentară din ultimii cel puțin 50 de ani. Pandemia a perturbat lanțurile globale de aprovizionare cu alimente, iar numprul persoanelor ajunse în sărăcie extremă a crescut dincolo de toate previziunile.

Colac peste pupăză, ca urmare a daunelor economice provocate de Covid-19, creșterea prețurilor la alimente nu a putut veni într-un moment mai rău. ONU deja anunță că milioane de oameni vor muri din cauza malnutriției și a bolilor asociate acestui coronavirus. Chiar și în economiile avansate oamenii au de suferit din cauza prețurilor ridicate la alimente, mai cu seamă că șomajul a cuprins cam tot globul (în SUA, una din cinci gospodării nu are ce pune pe masă două zile pe săptămână!).

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
326 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger