AcasăȘTIRI EXTERNE20 de milioane de oamenii ar putea muri de foame! Criza alimentară...

20 de milioane de oamenii ar putea muri de foame! Criza alimentară își arată colții

Explozia acestei bombe cu ceas se va propaga din continentul cel mai vulnerabil: Africa.

Creșterile abrupte ale prețurilor internaționale la alimente și carburanți de la invazia rusă în Ucraina au făcut ca alte milioane de africani să se confrunte cu foametea și insecuritatea alimentară în acest an, a avertizat ONU.

Țările sărace de pe continent se confruntă deja cu  o „urgență alimentară fără preceden, în parte  din cauza războiului din Ucraina”.

“Conflictul a declanșat creșterea globală a prețurilor la combustibil, îngrășăminte și, de asemenea, ulei comestibil și zahăr și, în special, grâu. Acest lucru aduce șocuri semnificative sistemului”, a declarat Ahmed Shide, ministrul de finanțe al Etiopiei, pentru Financial Times.

Într-o zonă care se întinde din nordul Keniei până în Somalia și în mari părți ale Etiopiei, până la 20 de milioane de oameni ar putea muri de foame în 2022, potrivit estimărilor FAO,  Organizația  pentru Alimentație și Agricultură a ONU.

Peste 40 de milioane de oameni din Sahel și Africa de Vest se confruntă în acest an cu o insecuritate alimentară acută, față de 10,8 milioane de oameni în urmă cu trei ani.

Înainte de război, Rusia și Ucraina reprezentau o pondere de două cifre din importurile de grâu în peste 20 de țări din Africa subsahariană, inclusiv Madagascar, Camerun, Uganda și Nigeria. Eritreea se bazează pe aceste două țări pentru toate importurile sale de grâu.

Creșterea prețurilor de consum în Africa sub-sahariană va depăși 12,2% în acest an – cea mai mare din aproape două decenii. În Etiopia, prețurile alimentelor au crescut cu 42,9% în aprilie față de aceeași lună a anului precedent.

Chiar și Nigeria, un producător de petrol și membră a OPEC, a fost lovită de prețurile internaționale la alimente și la combustibil. Prețul pâinii în Lagos a crescut de la 300 de naira (0,72 USD) înainte de pandemie la 700 de naira în acest an, potrivit Renaissance Capital.

Există temeri că prețurile mai mari la alimente ar putea alimenta tulburări în țările mai sărace, unde mâncarea reprezintă o parte mai mare din cheltuielile zilnice decât în națiunile dezvoltate.

În timpul crizei alimentare din 2007-2008, care a fost cauzată de creșterea prețurilor la energie și de seceta din regiunile agricole, aproximativ 40 de țări s-au confruntat cu tulburări sociale. Mai mult de o treime dintre aceste țări se aflau pe continentul african.

author avatar
Radu Jacotă
264 afisari

6 COMENTARII

  1. O VRAJALA cu criza mondiala a cerealelor. Ucraina este abia pe locul 10 in lume la exportul de cereale din anul trecut,cu un procent de 3,5 %.!

  2. Se vorbeste de o falsa criza alimentara, la fel de falsa ca pandemia de Covid.

    Criza alimentara intervine dupa minim doi ani secetosi in multe tari producatoare de cereale, etc, de aceea minciuna cu falsa criza alimentara nu sta in picioare.

    In Republica Comunista America s-au incendiat depozite de cereale si alimente de baza, ferme de animale, doar pentru a se spune ca vine criza alimentara.
    Shandramaua Cabalei se prabusheste.

  3. ‘Toate-s noi si vechi sunt toate’.M.Eminescu Imi amintesc de existenta unor proiecte FAO din urma cu 50 de ani privind eradicarea foametei si a lipsei de acces la apa potabila.Continentul african era vizat,inclusiv de OMS pentru eradicarea malariei.

  4. Nu intereseaza nici pe draku daca o sa moara niste negri mici si mititei in mareata democratie din Afrika !! Totul e numai un imens teatru kabuki, dar se pare ca nu gasesc astia destui care sa vrea sa fie carne de tun, asa ca baietii schimba iar placa, din toamna revine iar plandemia maimutzei nebune la cap !! Ha ha ha 🙂 Scapa cine poate, bai, si aia e !!

  5. Dle Jacota ,PENTRU CINE SCRII ?,CINE TI-A COMANDAT ARTICOLUL ?,DACA-I PENTRU AFRICA SCRIE-L IN ENGLEZA FRANCEZA ,ARABA !.
    UN PROVERB ROMANESC SPUNE ” CAINELE MOARE DE DRUM LUNG SI PROSTUL DE GRIJA ALTORA „.
    CE VREI SA JISTIFICI SARACIA DIN ROMANIA ,DEZASTRUL FACUT DE GASTILE DE DERBEDEI SI TRADATORI IN 32 DE ANI ?.
    DEZASTRU MAI MARE CA IN ROMANIA NU-I NICI INTR-O SITUATIE DE RAZBOI !,ECONOMIA PRAF SI PULBERE CRESTEREA DE PRETURI INTRE 30-100% IN MAI PUTIN DE UN AN ,VEZI COMBUSTIBILII 65-80 % ,VEZI PAINEA CU 100% !,VEZI GAZUL !!!!!!!!!! SI TU PLANGI LA MORMANT STRAIN ???.

  6. Cerealele sant tinute in silozuri,alimentele de baza in depozite,combustibilii in tancuri si totul ca preturile sa ramana ridicate si omul de rand sa sufere si conform propagandei, PUTIN ESTE DE VINA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger