AcasăȘTIRI EXTERNE20 de ani după 9/11: Liderul Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, apare într-un videoclip

20 de ani după 9/11: Liderul Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, apare într-un videoclip

20 de ani după 9/11: Liderul Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, apare într-un videoclip

Data înregistrării acestei secvențe nu a fost încă identificată. La sfârșitul anului 2020, s-a spus că succesorul lui Osama Bin Laden ar fi murit.

Ayman al-Zawahiri, care a fost medicul personal al cofondatorului Al-Qaeda și unul dintre principalii săi locotenenți, i-a succedat în 2011 în fruntea organizației jihadiste, după eliminarea sa de către forțele speciale americane.

Timp de zece ani, liderul Al-Qaeda, născut la Cairo în 1951, s-a ascuns – sau se ascundea – pentru a scăpa de soarta predecesorului său. Și s-ar putea crede că a reușit de când, din noiembrie până în decembrie 2020, zvonurile susținute au raportat moartea sa naturală, ca urmare a unei maladii.

„Este vital pentru noi să țintim America”

La comemorarea a 20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, comise pe teritoriul SUA, figura lui Ayman al-Zawahiri a reapărut într-un videoclip de o oră făcut public sâmbătă, 11 septembrie, de Al-Qaeda și analizat de SITE Intelligence Group, un ONG american care studiază propaganda digitală jihadistă.

Zawahiri a apărut sub titlul „ Ierusalimul nu va fi niciodată iudaizat”, frază pe care o folosise deja în 2018 după transferul ambasadei americane în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, decisă de Donald Trump. „Este vital pentru noi să țintim America”, mai declară succesorul lui Osama Bin Laden.

Nimic despre evenimentele din Kabul

Dar nimic nu indică că fimarea a fost făcută în ultimele zile, săptămâni sau chiar în ultimele luni, deoarece liderul jihadist nu face nicio referință, de exemplu, la recenta preluare a puterii în Afganistan de către talibani, care au intrat în Kabul la 15 august, scrie Le Figaro.

El menționează retragerea militară americană din Afganistan, dar ea a fost perfectată după acordul încheiat la Doha în Qatar între talibani și americani, în februarie 2020.

Or, la 13 august 2015, liderul Al-Qaeda a promis loialitate față de liderul talibanilor, Haibatullah Akhunzada, pe care l-a recunoscut ca „comandant al credincioșilor”, lucru pe care Osama bin Laden îl făcuse și în ceea ce-l privește pe mollahul Omar.

Grupul jihadist recunoaște autoritatea „ Emiratului Islamic al Afganistanului” instituită de talibani atunci când au preluat puterea în 1996. În acest sens, este surprinzător faptul că Al-Zawahiri nu menționează ultimele evenimente din Kabul.

În schimb, Ayman al-Zawahiri salută un atac al luptătorilor Al-Qaeda în Siria, în Tel Saman, în provincia Raqqa, împotriva unei baze militare rusești. Cu toate acestea, acest lucru a avut loc în ianuarie 2021. Prin urmare, septuagenarul ar fi fost cel puțin în viață la acel moment, la câteva săptămâni după zvonurile despre moartea sa.

O carte de 852 de pagini despre „corupția politică”

Tot pe 11 septembrie 2021, Al-Qaeda a anunțat și publicarea unei cărți a lui Ayman al-Zawahiri a cărei prefață este datată din aprilie 2021. Cuprinzând 852 de pagini, cartea tratează „corupția politică și impactul acesteia asupra istoriei musulmanilor”.

Prin urmare, acest videoclip și această carte nu pot confirma că liderul Al-Qaeda este încă în viață. „ Ar putea fi mort, dar dacă ar fi fost, aceasta s-ar fi întâmplat la un moment dat în ianuarie 2021 sau după”, a declarat Rita Katz, directorul SITE Intelligence Group.

La CBS News, Michael Morrell, fost director adjunct și director interimar al CIA, a spus, la rândul său, că Ayman al-Zawahiri ar putea fi încă ascuns în Afganistan. „Talibanii încă adăpostesc terorismul astăzi”, a spus fostul executiv.

 

author avatar
Tudor Borcea
394 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger