AcasăȘTIRI EXTERNE1,6 milioane de oameni ar putea muri. Ce ascunde China? / Beijingul...

1,6 milioane de oameni ar putea muri. Ce ascunde China? / Beijingul cenzurează criticile OMS

China a cenzurat, miercuri, 11 mai, comentariile făcute de directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), după ce acesta a criticat public politica „zero Covid-19” a conducerii comuniste.

În timp ce restricțiile privind Covid-19 sunt ridicate în întreaga lume, țara asiatică, care se luptă cu un focar, continuă să impună închideri și carantine atunci când apar câteva cazuri. Împreună cu cvasi-închiderea frontierelor și reducerea conectivității aeriene internaționale, această politică provoacă o exasperare tot mai mare în China.

25 de milioane de locuitori, în lockdown la Shanghai

În special în Shanghai (est), ai cărui 25 de milioane de locuitori sunt în lockdown de la începutul lunii aprilie, plângându-se de probleme de aprovizionare și temându-se că vor fi trimiși în centre de carantină cu condiții de trai incerte.

În acest context, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat marți, în remarci neobișnuit de critice la adresa Chinei, că politica „zero Covid nu este „sustenabilă”. „Trecerea la o strategie diferită este foarte importantă”, a spus el, scrie Journal de Montreal.

În condițiile în care politica „zero Covid-19” a fost apărată cu tărie de liderii comuniști de vârf, inclusiv de președintele Xi Jinping, cenzorii au acționat rapid pentru a contracara răspândirea acestor comentarii. Pe site-ul de microblogging Weibo, #Tedros și #OMS nu au dat niciun rezultat miercuri.

În ceea ce-i privește pe utilizatorii rețelei sociale ultra-populare WeChat, aceștia nu pot republica sau transmite un articol de pe contul oficial al ONU, publicat pe platformă și care menționează criticile șefului OMS. „Întreb cu umilință: va asculta guvernul nostru recomandările directorului general al OMS?”, a scris un utilizator Weibo.

Părerile OMS, „irelevante”

La rândul său, presa chineză păstrează tăcerea. Cu toate acestea, fostul redactor-șef al tabloidului naționalist Global Times, Hu Xijin, foarte influent pe internet, consideră criticile OMS „irelevante”.

„Dacă spun că metoda chineză este nesustenabilă, ar trebui să vină cu una mai eficientă și mai durabilă. Dar ei nu oferă nimic!”, a scris el celor 24 de milioane de urmăritori ai săi pe Weibo. „OMS nu își va asuma nicio responsabilitate dacă China relaxează (politica sa de sănătate) și mulți oameni mor”.

Renunțarea la politica actuală ar putea duce la 1,6 milioane de decese în această țară, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Fudan din Shanghai, publicat marți în revista Nature.

author avatar
Tudor Borcea