AcasăȘTIRI EXTERNE150 de reactoare noi. China pariază pe un uriaș parc energetic nuclear

150 de reactoare noi. China pariază pe un uriaș parc energetic nuclear

150 de reactoare noi. China pariază pe un uriaș parc energetic nuclear

China intenționează să construiască în 15 ani mai multe centrale decât restul lumii în 35 de ani.

În timp președintele Chinei, Xi Jinping, nu a participat la summit-ul climatic COP26 din Scoția, nu există nicio îndoială că speranțele lumii se bazează parțial pe China, ale cărei emisii de gaze cu efect de seră bat toate recordurile. Cu un apogeu în 2030, înainte de a încerca să atingă neutralitatea în carbon în 2060.

200 de gigawați până în 2035

Țara investește sume colosale în energii regenerabile și ajustări industriale. Dar mai este un drum lung de parcurs. Ca și restul lumii, China se află în priza unei crize energetice majore. Până la punctul de a nu avea altă opțiune în ultimele luni decât să mărească ponderea cărbunelui, cea mai poluantă dintre energii, în producția de energie electrică.

Pentru a scăpa de această dependență, China nu se bazează doar pe energia eoliană, hidraulică sau solară. Ambițiile țării se bazează, de asemenea, pe un plan nuclear care va da transpirații reci celor care disprețuiesc energia atomică.

Țara intenționează să construiască peste 150 de reactoare noi în următorii cincisprezece ani – mai mult decât restul lumii în ultimii treizeci și cinci. Se așteaptă ca planul să coste 380 de miliarde de euro, cu obiectivul anunțat de a produce 200 de gigawați până în 2035, ceea ce este, după cum calculează Bloomberg, suficient pentru a alimenta o duzină de metropole precum Beijing.

Nelipsitele „drumuri ale mătăsii”

Potrivit autorităților chineze, acest parc atomic ar putea evita emiterea a 1,5 miliarde de tone de CO2 , mai mult decât ceea ce este produs în fiecare an de activitățile Franței, Germaniei, Marii Britanii și Spaniei împreună.

Din motive geopolitice și din cauza legăturilor strânse dintre operatorii chinezi și complexul militar-industrial al țării, tehnologiile Beijingului nu mai sunt întotdeauna binevenite în Occident. Ele ar putea, totuși, să constituie investițiile de alegere într-o parte a restului lumii, care va căuta să-și ecologizeze economia.

Pe aceset export mizează China pentru a-și amortiza investițiile: țara speră, datorită noilor „drumuri ale mătăsii”, să construiască 30 de reactoare în țări prietene, în special Pakistan.

Bloomberg prezintă analiza sa asupra costului inițial al energiei nucleare. Dacă rămâne mai mare decât cel al energiilor regenerabile, investițiile se fac la un cost mult mai mic decât în ​​Occident. Acest lucru se datorează în special împrumuturilor la dobândă aproape zero acordate de Republica Populară pentru construcția reactoarelor.

„Cu o rată de 1,4%, minim pentru proiectele de infrastructură din China sau Rusia, costul energiei nucleare este în jur de 36 de euro pe megawat-oră. Asta înseamnă mult mai puțin decât gaz sau cărbune în multe locuri, scriu Dan Murtaugh și Krystal Chia pentru Bloomberg. Cu o rată de 10%, vârful spectrului în economiile dezvoltate, acest cost ajunge la 83 de euro, mult mai mult decât orice altceva”.

Siguranța și secretomania

Cum rămâne cu securitatea acestor instalații?  Reactoarele proiectate în țară, Hualong One, nu au prezentat până acum nicio problemă – cel puțin oficial. China este, de asemenea, angajată în cercetare în toate direcțiile, una dintre cele mai direct exploatabile se referă la un reactor modular numit Linglong-1, care ar trebui să fie construit pe insula Hainan, scrie Slate.

Dar, în iunie 2021, incidentul de la EPR Taishan, proiectat de EDF, a erodat încrederea în capacitatea țării de a-și asigura centralele electrice. Autoritățile au comunicat într-un mod cum a făcut URSS cu Cernobîl. Această lipsă de transparență, pe care o cere totuși o astfel de tehnologie, alimentează îndoieli.

 

author avatar
Tudor Borcea
132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger