AcasăȘTIRI EXTERNE15 milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson, stricate din greșeală

15 milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson, stricate din greșeală

15 milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson, stricate din greșeală

Angajații unei imense fabrici administrate de compania parteneră Emergent BioSolutions au confundat ingredientele necesare pentru prepararea vaccinului, conform presei americane.

Înalți oficiali din domeniul sănătății din administrația Biden, inclusiv unii de la Casa Albă, știau acum două săptămâni că problemele de producție ale unui contractor Johnson & Johnson ar putea întârzia livrarea unui număr semnificativ de doze viitoare de vaccin, potrivit a trei oficiali înalți ai administrației de la Washington.

Știrea că firma respectivă, Emergent BioSolutions, a distrus 15 milioane de doze de vaccin  Johnson&Johnson amestecându-l din greșeală cu ingrediente dintr-un alt vaccin coronavirus a devenit publică abia miercuri.

Dar doi înalți oficiali care lucrează la răspunsul guvernului federal la Covid-19 au declarat pentru Politico că a devenit clar la începutul acestei luni că există probleme semnificative la fabrica Emergent din West Baltimore, unde compania producea ingredientul activ – sau substanța medicamentoasă – pentru vaccinul Johnson&Johnson. Oficialii au declarat că nu cunosc detaliile exacte ale situației.

Nu îndeplinesc standardele de calitate

Johnson&Johnson a declarat că controalele de calitate efectuate la fața locului „au identificat un lot de substanțe medicamentoase care nu îndeplinesc standardele de calitate la Emergent BioSolutions”.

Agenția SUA pentru medicamente (FDA) a fost informată și „experți suplimentari” au fost trimiși să supravegheze operațiunile, potrivit companiei.

„În coordonare cu Departamentul Sănătății din SUA, aceste măsuri ne vor permite să livrăm în siguranță 24 de milioane de doze de vaccin în luna aprilie”, a spus Johnson & Johnson.

 New York Times precizează că dozele acestui vaccin livrate în prezent în Statele Unite nu sunt afectate, deoarece provin din Olanda. Dar livrările viitoare urmau să vină de la această fabrică din Baltimore, a cărei autorizație de producție este acum amânată, adaugă cotidianul.

15 milioane de vaccinări ratate

Vaccinul J&J se administrează într-o singură injecție. Prin urmare, 15 milioane de doze sunt echivalente cu 15 milioane de persoane vaccinate.

Statele Unite se bazează pe acest vaccin pentru a accelera campania de vaccinare, care se desfășoară cu mare viteză. Autoritățile au comandat 100 de milioane de doze din acest vaccin, autorizate în regim de urgență la sfârșitul lunii februarie în țară – după vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna.

20 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson au fost deja distribuite în martie în Statele Unite, potrivit companiei, în conformitate cu obiectivele stabilite.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat la începutul lunii martie că dorește ca Statele Unite să își dubleze comanda de la companie, cumpărând 100 de milioane de doze în plus față de cele 100 de milioane care fac deja obiectul unui contract.

author avatar
Tudor Borcea