AcasăȘTIRI EXTERNE15 miliarde de dolari: “prosperitate comună” pe model chinezesc

15 miliarde de dolari: “prosperitate comună” pe model chinezesc

Gigantul comerţului electronic Alibaba Group Holding a promis că până în 2025 va investi 100 de miliarde de yuani (15,5 miliarde de dolari) pentru „prosperitate comună”, devenind ultima mare companie chineză de tehnologie care îşi anunţă susţinerea pentru iniţiativa promovată de preşedintele Xi Jinping.

A doua economie a lumii se confruntă cu o „inegalitate a veniturilor” care trebuie redusă, a decis recent Partidul Comunist Chinez. Prin urmare, autoritățile de la Beijing au mobilizat marile companii să-și folosească avuția în scopul noilor directive.

Tencent Holdings și Geely Automobile s-au înscris și ele în program, prima tot cu 100 de miliarde de yuani.

Fondurile promise de Alibaba vor merge în domenii precum subvenţii pentru IMM-uri şi îmbunătăţirea acoperirii asigurărilor pentru muncitorii din sectorul economiei informale(gig economy), cum sunt curierii pentru firmele de livrări, informează ziarul guvernamental Zhejiang News.

Alibaba se alătură unei liste în creştere de companii din sectorul tehnologiei care au promis că vor da înapoi o parte din averile acumulate în timpul boom-ului sectorului internetului.

Bank of China, Ping An Insurance sau gigantul din domeniul livrării de mâncare Meituan –  alte nume mari pe bursele de la Hong Kong, Shanghai şi Shenzhen –  au promovat sloganul „prosperitate comună” în declaraţiile către acţionari.

La rândul lor, miliardarii chinezi s-au angajat în donații caritabile mai  ales în sectorul învățământului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor