AcasăȘTIRI EXTERNE135.000 de euro pe an. Celebra operă din Sidney, păzită cu câini...

135.000 de euro pe an. Celebra operă din Sidney, păzită cu câini împotriva pescărușilor

În Australia, celebra Operă din Sydney a angajat  o patrulă de 12 câini a goni pescărușii. Dar costul operațiunii, apreciat ca excesiv, a stârnit polemici.

Păsările marine sunt considerate o pacoste de către reputata instituție de cultură din Sydney, clădire emblematică a capitalei statului New South Wales.

Cu vedere la golful Sydney, opera orașului este una dintre cele mai faimoase clădiri din lume, recunoscută prin arhitectura sa unică, evocând o barcă cu pânze pentru unii, o scoică imaculată pentru alții.

„Este grotesc că se cheltuie atât”

Dar Opera din Sydney este și locul de adunare pentru sute de pescăruși. Aceștia deranjează trecătorii și turiștii care circulă prin apropiere, dar mai ales pe clienții barului și restaurantului din apropiere, administrate de operă.

Pentru a le asigura liniștea (și disponibilitatea de a cheltui), instituția de cultură nu se zgâriește cu resursele. Potrivit presei australiene, patrularea a 12 câini, care au ca sarcină să sperie păsările, costă 376.380 de dolari australieni (270.000 de euro) pe doi ani, sau 135.000 euro pe an. O cheltuială semnificativă, care a stârnit controverse în Australia, scrie Ouest-France.

Pe de o parte, Opera și dresorul de câini James Webb au argumente, susținând că suma alocată câinilor „reprezintă un procent minim din venituri, ceea ce îmbunătățește semnificativ experiența vizitatorilor, reduce cheltuielile, precum și risipa alimentară și costurile cu personalul”.

De partea detractorilor, lucrurile sunt văzute altfel. Astfel, Walt Secord, un ales al New South Wales, consideră că „este pur și simplu grotesc că statul risipește 376.380 de dolari pe câini și pe stăpânul lor”.

Pentru a calma situația, opera a spus într-un comunicat că banii cheltuiți pentru aceste patrule canine nu sunt ai contribuabilului australian.

author avatar
Tudor Borcea
274 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger