AcasăȘTIRI EXTERNE123 miliarde de euro. Italia, sufocată sub un munte de datorii

123 miliarde de euro. Italia, sufocată sub un munte de datorii

În timp ce o mare parte din Europa  reduce împrumuturile garantate de stat din epoca pandemiei, companiile italiene încă se confruntă cu datorii uriașe, complicând eforturile guvernului de a le ajuta să depășească cea mai recentă criză: creșterea costurilor energiei.

La 30 iunie, companiile italiene aveau în circulație linii de credit garantate de stat în valoare record de 123,2 miliarde de euro (127 miliarde de dolari), în creștere de la 118 miliarde de euro în trimestrul precedent, potrivit unui raport al Autorității Bancare Europene publicat luna trecută. Țara are cea mai mare datorie garantată de stat care trebuie rambursată din zona euro, chiar dacă nu este cea mai mare economie din regiune.

O situație care pune guvernul nou format al Giorgiei Meloni într-o dilemă: cum și în ce măsură poate continua să sprijine companiile care se confruntă acum cu costuri mai mari, în special facturile la energie, într-un mediu economic care încetinește rapid?

“Ne aflăm pe o gheață foarte subțire”

Guvernul pune în aplicare un pachet de ajutor care permite companiilor să își eșaloneze facturile de energie pe o perioadă de până la doi ani și oferă furnizorilor de gaze și electricitate o garanție de 90% susținută de stat pentru expunerea lor la facturile reeșalonate.

Orice sprijin suplimentar acordat companiilor sub formă de datorii nu face decât să amâne durerea, lăsându-le cu structuri corporative puternic îndatorate, care ar putea deveni nesustenabile dacă veniturile și profiturile sunt afectate într-un mediu recesionist, avertizează Stefano Caselli, decanul Școlii de Management SDA Bocconi din Milano.

„Ne aflăm pe o gheață foarte subțire”, a spus el. „Dacă sistemul intră în recesiune și tensiunile privind prețurile energiei rămân ridicate, datoriile companiilor vor deveni o problemă. ”

Fondul Monetar Internațional prevede că economia italiană se va contracta cu 0,2% în 2023.

Împrumuturile pentru pandemie garantate de stat au fost acordate în 2020, corporațiile aveau nevoie urgentă de surse de lichidități ieftine. Dar acum, într-o epocă a ratelor dobânzilor mai mari și a încetinirii creșterii economice, multe companii italiene constată că banii sunt greu de rambursat.

Fiecare stat membru al Uniunii Europene și-a dezvoltat propriul plan de garanție publică pentru pandemie.  Garanzia Italia  prevedea ca întreprinderile să solicite o linie de finanțare de la o bancă, care apoi să solicite o garanție de stat prin intermediul agenției de credit SACE  sau al băncii de stat Mediocredito Centrale – Mezzogiorno. Odată ce primea undă verde, creditorul acorda facilitatea.

Garanția a acoperit între 70% și 90% din noile linii de credit. Italia are cel mai mare procent acoperit de garanția de stat, respectiv 84,8% din totalul împrumuturilor emise, față de 78,9% și 65,8% în Spania și, respectiv, Franța.

Împreună, Italia, Spania și Franța reprezintă aproximativ 90% din împrumuturile garantate de stat care mai sunt în curs de rambursare în întreaga UE.

Garanțiile au fost oferite companiilor din tot spectrul de credite, chiar și celor cu rating de tip junk. Băncile au fost dispuse să ofere linii de credit știind că vor fi acoperite în mare parte de stat. Potrivit Bloomberg, Intesa Sanpaolo, UniCredit și Banco BPM au cele mai mari expuneri.

Întrebarea cheie este când și cum va fi rambursată toată această datorie. „Există o recunoaștere tot mai mare de către guverne că unele dintre aceste împrumuturi vor trebui restructurate, cel mai simplu mod fiind extinderea scadențelor”, a declarat Justin Holland, director general la DC Advisory.

„Suntem într-un moment de tensiune”,subliniază Carlo Massini, expert în litigii comerciale la firma de avocatură Hogan Lovells. “Ratele dobânzilor cresc și ne îndreptăm într-o perioadă în care presiunea asupra companiilor va continua să crească și elementul de finanțare va cântări mai mult”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
374 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger