AcasăȘTIRI EXTERNE1000 de miliarde USD - averea primilor 12 bogătași americani

1000 de miliarde USD – averea primilor 12 bogătași americani

Pentru prima dată în istorie, averea cumulată a celor mai importanți miliardari de pe Wall Street, printre care Jeff Bezos, Bill Gates şi Mark Zuckerberg, a atins 1.015 miliarde de dolari– o etapă tulburătoare a bogăției și puterii concentrate în Statele Unite.

“Este vorba pur şi simplu de prea multă putere economică şi politică în mâinile a 12 persoane. Din punctul de vedere al unei societăţi democratice, aceasta reprezintă un grup de 12 oligarhi sau o duzină de despoți”, comentează Institute for Policy Studies (IPS), un think-tank cu sediul la Washington. Jeff Bezos tronează în fruntea listei, cu 189,4 miliarde de dolari. Îl urmează Bill Gates (114 miliarde) și Mark Zuckerberg(95,5 miliarde). Topul avuților este completat de fondatorul Berkshire Hathaway, Warren Buffet, cu o avere de 80 de miliarde, fondatorul Tesla, Elon Musk, cu 73 miliarde, fostul director executiv al Microsoft, Steve Ballmer, cu 71 miliarde, fondatorul Oracle, Larry Ellison, cu 67,4 miliarde, şi de creatorii Google, Larry Page şi Sergey Brin, cu 67,4 miliarde şi respectiv 65,6 miliarde.

Musk a fost cel mai mare profitor al perioadei pandemiei, având în vedere că averea s-a triplat de la 24,6 miliarde de dolari pe 18 martie la 73 de miliarde de dolari la 13 august, o creștere de 48,5 miliarde de dolari sau 197% (68% pentru Bezos și 75% pentru Zuckerberg, o creștere cu 76 miliarde de dolari, respectiv 40,8 miliarde). Din 18 martie, data aproximativă a începerii pandemiei de coronavirus în SUA, toți multimiliardari  de pe listă au văzut cum averea lor combinată a crescut cu peste 283 de miliarde de dolari. La coada clasamentului se situează principalii acţionari ai Walmart, Alice, Jim şi Rob Walton, având fiecare o avere de puţin peste 62 de miliarde de dolari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
196 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger