AcasăȘTIRI EXTERNE100 de avioane ruseşti, pe lista neagră în Washington. Private jet-ul lui...

100 de avioane ruseşti, pe lista neagră în Washington. Private jet-ul lui Abramovici este printre acestea

avion

Aproximativ 100 de avioane ruseşti, printre care și cel al miliardarului rus Roman Abramovici, care au încălcat recent sancţiunile SUA împotriva Rusiei, au fost trecute pe lista neagră de Departamentul american al Comerţului.

SUA au interzis avioanelor fabricate în Statele Unite sau având în compunere cel puţin 25% piese de origine americană să intre în Rusia fără o autorizaţie specifică.

Dar, „de la 2 martie 2022, pe baza informaţiilor disponibile publicului, ministerul a identificat o serie de zboruri comerciale şi private din ţări terţe către Rusia, toate fiind deţinute sau controlate de, sau în regim charter ori închiriate de Rusia sau cetăţeni ruşi”, explică ministerul într-un comunicat care publică lista completă a aeronavelor în cauză.

SUA extinde sancțiunile împotriva Rusiei

Aceste avioane nu mai pot beneficia de realimentare, întreţinere sau furnizare de piese de schimb ori de servicii, potrivit Reuters.

„Împiedicând aceste aeronave să primească orice serviciu, inclusiv din străinătate, de exemplu”, orice zbor internaţional din Rusia cu aceste aeronave ar putea duce la blocarea lor la sol, a indicat Departamentul Comerţului.

Lista cuprinde avioane ale companiilor Aeroflot, AirBridge Cargo, Utair, Nordwind, Azur Air şi Aviastar, precum şi avionul privat Gulfstream G650 al lui Roman Abramovici.

author avatar
Andreea Vlad