AcasăȘTIRI EXTERNE100 de amirali turci denunță un proiect megaloman al lui Erdogan. Zece...

100 de amirali turci denunță un proiect megaloman al lui Erdogan. Zece din ei sunt deja arestați

100 de amirali turci denunță un proiect megaloman al lui Erdogan. Zece din ei sunt deja arestați

Înalți oficiali turci au condamnat duminică o scrisoare deschisă semnată de peste 100 de amirali (r) în care avertizau asupra amenințării reprezentate, potrivit lor, de proiectul „Canalul Istanbul”, condus de președintele Recep Tayyip Erdogan, pentru un tratat care garantează libera trecere prin strâmtoarea Bosfor.

UPDATE.12.38. Zece amirali în retragere au fost arestați luni, a doua zi după publicarea unei scrisori deschise semnate de o sută de foști ofițeri care criticau planul lui Erdogan de a construi un canal în Istanbul, care, în opinia lor, ar amenința libertatea de navigație.

Potrivit Procuraturii Generale din Ankara, zece amirali semnatari ai scrisorii au arestați. Alți patru foști ofițeri nu au fost arestați din cauza vârstei lor înaintate, dar li s-a ordonat să se prezinte poliției din Ankara în următoarele trei zile.

O anchetă a fost deschisă împotriva amiralilor în retragere care au semnat scrisoarea pentru „reuniune în vederea comiterii unei infracțiuni împotriva securității statului și ordinii constituționale”, potrivit procuraturii.

Informația inițială:

Aprobarea de către Turcia, luna trecută, a planurilor de dezvoltare a unui canal de navigație la Istanbul comparabil cu cele din Panama sau Suez a deschis dezbaterea cu privire la Convenția de la Montreux.

„Canalul Istanbul” este cel mai ambițios dintre cele ce președintele Recep Tayyip Erdogan le numește „proiectele sale nebunești”, care l-au văzut transformând infrastructura Turciei cu noi aeroporturi, poduri, drumuri și tuneluri, în cei 18 ani de putere.

Guvernul susține că acest canal ar oferi Istanbulului un nou centru de atracție, în plus față de ameliorarea Bosforului, una dintre cele mai aglomerate strâmtori din lume. Peste 41.000 de nave au trecut prin Bosfor în 2018, potrivit autorităților turcești.

Proiectul ar compromite Convenția de la Montreux

Dar oponenții spun că, pe lângă impactul său asupra mediului, proiectul ar putea compromite Convenția de la Montreux, datând din 1936, care garantează trecerea liberă a navelor civile în strâmtorile Bosfor și Dardanele, atât în ​​vremuri de pace cât și de razboi.

În scrisoarea lor deschisă, 104 amirali în retragere spun că este „îngrijorător” să fie deschisă o dezbatere asupra Convenției de la Montreux, spunând că este un acord care „protejează cel mai bine interesele turcești”.

„Vor fi trași la răspundere în fața justiției”

Scrisoarea amiralilor a declanșat un răspuns dur din partea oficialilor guvernamentali, în timp ce parchetul din Ankara a deschis o anchetă.

„Nu numai cei care au semnat, ci și cei care îi încurajează, vor fi trași la răspundere în fața justiției”, a declarat Fahrettin Altun, șeful departamentului de comunicare al președintelui Erdogan, pe Twitter.

Se așteaptă ca Erdogan să abordeze problema într-o ședință de luni, a declarat președinția turcă, scrie AFP.

Placa loviturii de stat

Purtătorul de cuvânt al președinției, Ibrahim Kalin, a declarat că poziția amiralilor „i-a amintit de zilele loviturii de stat”. „Trebuie să știe că stimata noastră națiune și reprezentanții săi nu vor permite niciodată această stare de spirit”, a scris el pe Twitter.

Guvernul lui Erdogan a rezistat unei tentative de lovitură de stat în iulie 2016, pe care a imputat-o susținătorilor predicatorului musulman Fethullah Gulen, refugiat în SUA.

Scrisoarea este considerată cea mai semnificativă intervenție a militarilor în politică de atunci.

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, din partea partidului de opoziție CHP, este, de asemenea, un adversar ferm al proiectului Canal Istanbul, din motive financiare și de mediu, motiv pentru care Ministerul de Interne a deschis o anchetă asupra lui, în noiembrie.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
418 afisari

2 COMENTARII

  1. Admiralii sunt de admirat.
    Sultanul Recep se crede Suliman Magnificul sa cresteze Constantinopulul in 2 sa despropieze 14.000 000 de sitizeni din megametropola, sa distruga un oras istoric situri si biserici sa faca un Canal Dunere Marea Neagra ca Cescuta sa treaca pescadoarele de calcan romanesc pe langa palatul sultanului. Grotesc.

  2. Hai sa ne facem ca am uitat de Burleanu si ca nu stim ca banii ajung la Sri Cluji si grupul Cluji si ca avem cel mai bun fotbal.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger