AcasăȘTIRI EXTERNESimulare de atac nuclear împotriva Rusiei. 10 bombardiere B-52 trimise la „încălzire”...

Simulare de atac nuclear împotriva Rusiei. 10 bombardiere B-52 trimise la „încălzire” (FOTO/VIDEO)

10 bombardiere B-52 ale SUA au simulat un atac nuclear împotriva Rusiei (FOTO/VIDEO)

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a acuzat SUA că a simulat un atac nuclear asupra Rusiei din două direcții diferite, la începutul acestei luni, și s-a plâns că bombardiere B-52 s-au apropiat la o distanță de 20 km  de granița cu Rusia.

Acuzațiile Moscovei vin într-un moment de mare tensiune cu Washingtonul pe dosarul Ucraina, oficialii americani exprimându-și îngrijorarea cu privire la un posibil atac rusesc asupra vecinului său din sud – ipoteză pe care Kremlinul a respins-o ca fiind falsă.

30 de zboruri în apropierea Rusiei într-o lună

Moscova a acuzat, la rândul său, Statele Unite, NATO și Ucraina de comportament „provocator și iresponsabil”, subliniind livrările de arme americane către Ucraina, utilizarea de către Ucraina a dronelor de atac turcești împotriva separatiștilor susținuți de ruși din estul Ucrainei și exercițiile militare NATO în apropierea granițelor sale.

Serghei Şoigu a declarat că Rusia a observat o creştere semnificativă a activităţii bombardierelor strategice americane, despre care a spus că au efectuat 30 de zboruri în apropierea Rusiei în această lună. Acesta, a spus el, a fost de 2,5 ori mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Șoigu s-a plâns în special de ceea ce el a spus că este o simulare a unui atac nuclear american împotriva Rusiei, la începutul acestei luni.

„Ministrul Apărării a subliniat că în timpul exercițiilor militare americane „Global Thunder”, zece bombardiere strategice americane au repetat lansarea armelor nucleare împotriva Rusiei din direcțiile vest și est”, a declarat Șoigu într-un comunicat al ministerului rus.

Şoigu a fost citat spunând că unităţile ruse de apărare aeriană au reperat şi urmărit bombardierele strategice americane şi au luat măsuri nespecificate pentru a evita orice incidente. „Proximitatea minimală cu frontiera noastră de stat a fost de 20 km (12,4 mile)”.

Pentagonul: S-au respectat toate regulile

Şoigu a spus că unităţile ruse de apărare aeriană au reperat şi urmărit bombardierele strategice americane şi au luat măsuri nespecificate pentru a evita orice incidente.

„Aceste misiuni au fost anunțate public la acea vreme și planificate îndeaproape cu (Comandamentul Strategic), (Comandamentul European), aliații și partenerii pentru a asigura oportunități maxime de instruire și integrare, precum și respectarea tuturor cerințelor și protocoalelor naționale și internaționale”, a replicat locotenent-colonelul Anton Semelroth, purtător de cuvânt al Pentagonului, scrie US News.

Șeful Statului Major General al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov și șeful Statului Major interarme al SUA, generalul Mark Milley, au vorbit, marți, la telefon, dar nici una dintre părți nu a dezvăluit conținutul conversației.

Global Thunder este exercițiul anual al Comandamentului Strategic al SUA, menit să testeze și să demonstreze pregătirea capacităților nucleare ale țării.

Președintele Vladimir Putin a făcut o scurtă referire, săptămâna trecută, plângându-se că bombardiere strategice occidentale transportă „arme foarte serioase” aproape de Rusia. El a spus că Occidentul ia prea ușor avertismentele Moscovei de a nu-i trece „liniile roșii”.

 

author avatar
Tudor Borcea
1.075 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger