AcasăȘTIRI EXTERNE10 ani de la moartea lui Osama bin Laden: Al-Qaeda s-a spart...

10 ani de la moartea lui Osama bin Laden: Al-Qaeda s-a spart în „francize”

Al-Qaeda va rămâne ca prima putere planetară jihadistă, responsabilă pentru cele mai grave atentate din istoria modernă. Însă fără un succesor pe măsura lui  bin Laden, organizația teroristă, descentralizată, și-a pierdut în mare  măsură influența la un deceniu după atacurile din 11 septembrie 2001.

Potrivit lui Barak Mendelsohn, profesor la Universitatea Haverford din Pennsylvania, “Al-Qaeda este ținută în viață  de Ayman al-Zawahiri”, considerat discipolul lui bin Laden. Dar acest lider egiptean – unul dintre cei care au conceput planul atentatelor de la 11 septembrie – este lipsit de carismă și se ascunde în zona frontierei afgano-pakistaneze. În vârstă de 69 de ani și bolnav, al-Zawahiri a trebuit să extindă  “francizele”, din Peninsula Arabică în Maghreb, din Somalia în Afganistan, Siria şi Irak. Și să accepte noi pretendenți la putere care vor să reducă conducerea Al-Qaeda la rang de “consiliu consultativ”, notează AFP. Grupul de reflecţie Counter Extremism Project (CEP) susține că ”Al-Qaida a devenit din ce în ce mai descentralizată, autoritatea aflându-se în principal în mâinile responsabililor filialelor sale”. În august, numărul 2 în Al-Qaeda, Abu Mohammed al-Masri, a fost lichidat la Teheran de către agenţi israelieni în timpul unei misiuni secrete ordonate de Washington.

Stat Islamic, concurentul

Slăbirea treptată a puterii organizației a coincide cu apariția în forță a  grupării Stat Islamic (SI). După ce purtat lupte grele cinci ani (2014-2019) pentru un califat autoproclamat, pe un teritoriu de mărimea Regatului Unit, în Irak şi Siria, SI a luat faţa concurentei sale, în special printr-o comunicare agresivă pe social media. Cele două organizații se află astăzi într-un conflict ideologic și militar – prin urmare, Al-Qaeda se confruntă cu provocarea de a rămâne în viață.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
474 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cu siguranta 20.
    Omori capul apoi franciza.
    A murit in bombardament, apoi americanii au inscenat cu Mubarak o poveste holiudiana. Astept film.
    I-a luat laurii lui domnul Busi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger