AcasăȘTIRI EXTERNE1.727 de avioane militare, trimise de Beijing în zona Taiwanului. 2022 a...

1.727 de avioane militare, trimise de Beijing în zona Taiwanului. 2022 a pregătit marea invazie chineză?

Incursiunile avioanelor de război chineze în zona de apărare aeriană a Taiwanului aproape că s-au dublat în 2022, un an în care Beijingul a sporit dramatic presiunea militară asupra insulei.

 

Taiwanul trăiește sub amenințarea constantă a invaziei Chinei comuniste, care consideră că insula face parte din teritoriul său și a promis că o va lua înapoi într-o zi, prin forță dacă va fi necesar. Relațiile dintre Beijing și Taipei, aflate la cel mai scăzut nivel de la venirea la putere a lui Xi Jinping în urmă cu mai bine de un deceniu, s-au deteriorat și mai mult în 2022.

1.727 de avioane militare, trimise de Beijing

China și-a intensificat incursiunile în jurul Taiwanului și a lansat cele mai mari manevre militare din ultimii ani, ca represalii la o vizită la începutul lunii august a președintelui de atunci al Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi.

Anul trecut, China a trimis 1.727 de avioane militare în zona de identificare și apărare aeriană (Adiz) din Taiwan, față de 960 în 2021 și 380 în 2020, potrivit unei baze de date compilate de AFP pe baza cifrelor zilnice furnizate de ministerul taiwanez al apărării, informează Le Point.

Adiz, care nu trebuie confundat cu spațiul aerian al unei țări, cuprinde o zonă mult mai largă în care orice aeronavă străină trebuie să se înregistreze la autoritățile aeronautice locale. Regiunea Adiz din Taiwan se suprapune cu o parte din cea a Chinei și include chiar o parte din China continentală.

Între 2021 și 2022, incursiunile avioanelor de vânătoare chinezești mai mult decât s-au dublat, de la 538 la 1.241, iar cele ale bombardierelor, inclusiv cele cu capacitate nucleară H6, au crescut de la 60 la 101.

Tot în 2022, dronele chinezești au intrat pentru prima dată în Adiz din Taiwan. Armata taiwaneză a înregistrat 71 de astfel de incursiuni, toate după vizita lui Nancy Pelosi.

Epuizarea „insulei rebele”

Zborurile chinezești sunt văzute ca o modalitate de a epuiza flota învechită de avioane de luptă a Taiwanului și de a studia răspunsurile sale defensive. Dar și pentru a trimite un semnal către Washington.

„China vrea să-și arate determinarea (…) și să constrângă Statele Unite: nu vă apropiați prea mult de liniile lor roșii, nu le depășiți”, a declarat Lee Hsi-min, un fost șef de cabinet taiwanez.

Washingtonul recunoaște China din punct de vedere diplomatic, dar rămâne principalul aliat al Taipeiului, furnizându-i arme și menținând o politică de „ambiguitate strategică” cu privire la o eventuală intervenție militară în cazul unui atac chinezesc. Această politică urmărește atât să descurajeze China să invadeze Taiwanul, cât și să împiedice liderii insulei să provoace Beijingul prin declararea oficială a independenței.

La Washington, sprijinul pentru Taiwan este o zonă rară de consens între republicani și democrați. Însă președintele Joe Biden a început să se îndepărteze de poziția de „ambiguitate strategică”, afirmând în mai multe interviuri că SUA ar veni în ajutorul Taiwanului în cazul unui atac chinez.

Pentru Beijing, incursiunile aeriene sunt adesea un mod de a-și exprima nemulțumirea. Pe 25 decembrie, de exemplu, a trimis 71 de avioane la un „exercițiu de atac”, în ceea ce a declarat a fi un răspuns la „escaladarea coluziunii și provocărilor” din partea Washingtonului și a Taipeiului, la câteva zile după ce SUA au acordat Taiwanului un ajutor militar de 10 miliarde de dolari.

Un număr record de 440 de ieșiri aeriene ale Armatei Populare de Eliberare (APL) au fost înregistrate în august, luna vizitei lui Pelosi, cel mai înalt oficial american care a vizitat Taiwanul în ultimii 25 de ani.

Alertă perpetuă la Taipei

„Ieșirile mai frecvente sunt îngrijorătoare și forțează Taiwanul să fie în alertă perpetuă pentru a se asigura că PLA nu le folosește ca acoperire pentru un atac”, a declarat  analistul J. Michael Cole, cu sediul la Taipei.

Totuși, acest lucru „nu înseamnă că Partidul Comunist Chinez este pregătit să folosească forța în curând”, a spus el, „cel puțin nu într-un scenariu de invazie, care ar necesita luni de mobilizare”. Prin incursiunile sale, Beijingul duce un „război de uzură împotriva armatei taiwaneze”, observă Richard Hu, director adjunct al Centrului pentru Studii de Securitate din Taiwan de la Universitatea Națională Chengchi.

Beijingul intenționează, de asemenea, să adune informații despre gradul de pregătire al armatei taiwaneze. Dar cucerirea insulei muntoase ar fi o provocare formidabilă pentru China, spune acest general în retragere.

„Pentru a cuceri Taiwanul prin forță, Republica Populară Chineză se confruntă încă cu o serie de dificultăți vitale”, spune el. „Cum ar fi trecerea a sute de mii de trupe peste strâmtoarea Taiwan”.

author avatar
Tudor Borcea
351 afisari

4 COMENTARII

  1. Inventivitatea si perseverenta chinezeasca nu trebuie subestimata. Si in China poate sa existe un „Napoleon chinez” ca General Vo Nguyen Giap (1911–2013) la vietnamezi.

  2. Eu nu inteleg genul asta de afirmatii. Eo prostie sa spui spatiul aerian al Taivanului cand la ONU e recunoscut ca Taivanul apartine Chinei.

  3. EXISTA O SINGURA CHINA ! ,ORICE ALTA ABORDARE ESTE UN MOTIV DE RAZBOI.
    CINE GENEREAZA ALT CONFLICT SIMILAR CU CEL DIN UCRAINA ??.
    CINE TRIMITE ARME LA TAIPEI ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger