AcasăSPORTVillas Boas - Brian Clough, aceeasi poveste

Villas Boas – Brian Clough, aceeasi poveste

In ciuda esecului din Anglia, Villas Boas ramane unul dintre cei mai apreciati antrenori ai momentului

Portughezul – demis zilele trecute de la Chelsea Londra – pare sa aiba un traseu similar cu cel al marelui tehnician din anii ’60-’70, Brian Clough, dat afara de la Leeds United dupa numai 44 de zile, experienta ecranizata intr-un film produs de BBC.

In ciuda esecului din Anglia, Villas Boas ramane unul dintre cei mai apreciati antrenori ai momentului

Iulie 1967. La numai 32 de ani, necunoscutul Brian Clough este numit antrenor la Derby County, o gruparea aflata la retrogradare in divizia secunda engleza. Clough incepe prin a face curatenie, inclusiv la propriu. Da afara 11 jucatori, pe secretarul clubului, omul care se ocupa cu gazonul si chiar doua bucatarese care avusesera tupeul sa rada de elevii lui dupa o infrangere.

In cariera sa, Brian Clough a cucerit 15 trofee ca antrenor

Antrenorul venit din Middlesbrough transfera trei fotbalisti cu experienta (Roy McFarland, John O’Hare sau Alan Hinton), iar in vara anului 1969, echipa reuseste promovarea, asta dupa ce trupa din East Midlands doboara un record, ajungand la 22 de meciuri consecutive fara infrangere. La revenirea pe prima scena, Derby obtine cea mai buna clasare din ultimii 20 de ani (locul 4), dar din ratiuni financiare gruparea de pe „Baseball Ground” primeste interdictia de a evolua in cupele europene.

1972: Clough, secundul Taylor si trofeul castigat cu Derby

Clough nu cedeaza, iar in stagiunea 1971-1972, izbuteste imposibilul: castigarea titlului in Anglia, unul dintre cele doar doua titluri din istoria clubului Derby County. In iulie 1974, se cearta cu sefii clubului si demisioneaza, fiind „uns” manager la modesta Brighton & Hove Albion, care ii asigura, insa, un salariu fabulos. Pe nepusa masa, Clough fuge efectiv din East Sussex, tradandu-si inclusiv secundul si prietenul Peter Taylor. A cedat ispitei, fiind numit manager la Leeds United, campioana en-titre si cea mai in voga echipa britanica de atunci. Clough – care avea doar 39 de ani cand a aterizat la Leeds – a folosit aceeasi metoda dura si pe “Elland Road”, dar faptul ca a renuntat la vedetele Johnny Giles, Norman Hunter si Billy Bremner avea sa-l coste scump. Leeds a castigat doar patru puncte din primele sase etape, a ajuns pe locul 19 (din 22 de formatii) avand cel mai prost start de sezon din ultimii 15 ani, iar Clough a fost demis dupa numai 44 de zile, incasand, totusi, daune de 98.000 de lire sterline, o suma enorma in acea perioada.

Martie 2012. Antrenorul Andre Villas Boas (34 de ani) este demis de la carma gruparii Chelsea Londra din pricina rezultatelor groaznice. Misiunea portughezului – care facuse minuni cu FC Porto – se incheie pe “Stamford Bridge” dupa numai opt luni si jumatate, dar nu inainte ca tehnicianul sa incaseze daune in valoare de 8,5 milioane de lire sterline. Dupa modelul Clough, si Villas Boas a incercat sa-si impuna cuvantul, punand la respect vedete precum Lampard, Essien sau Ashley Cole. Jucatorii s-au intors impotriva lui, iar Chelsea – cu numai patru victorii obtinute din ultimele 14 meciuri oficiale – a coborat pe locul al cincilea in Premier League si este ca si eliminata din „optimile” Champions League. Analogiile cu Brian Clough nu se rezuma doar la atat. Cand a fost instalat pe „Stamford Bridge”, Villas Boas avea deja in palmares rezultate fantastice: obtinuse cu FC Porto titlul in Portugalia, Cupa Portugaliei si trofeul Europa League, devenind cel mai tanar antrenor all-time care ia o cupa europeana.

Englezul a facut senzatie pe banca lui Forest

Septembrie 1974. Brian Clough este dat afara de la Leeds United, iar toata lumea sustine ca tehnicianul si-a incheiat prematur cariera. Ei bine, Clough se ridica din pumni si, in ianuarie 1975, devine manager la Nottingham Forest, grupare cu care castiga titlul in 1978, doua Cupe ale Campionilor Europeni (1979, 1980), Supercupa Angliei, patru Cupe ale Ligii Angliei, Supercupa Europei si alte numeroase trofee.

Villas Boas este dorit la Inter din vara

Martie 2012. Andre Villas Boas este somer, dar deja primeste oferte de a prelua mari cluburi, printre acestea AS Roma si, mai ales, Inter Milano.

Epilog

Afisul productiei “The Damned United”

Cele 44 de zile petrecute de Brian Clough la carma lui Leeds United aveau sa devina in 2009 scenariu de film. Actorul britanic Michael Sheen (“Frost/Nixon”, “Underworld”) da viata personajului “Brian Clough” in pelicula “The Damned United” realizata de cei de la BBC si regizata de Tom Hooper. Lungmetrajul, cu un buget de peste 4 milioane de dolari, are la baza bestseller-ul cu acelasi nume, scris in 2006 de David Peace. Ramane de vazut daca se va face un film si despre experienta lui Villas Boas la carma lui Chelsea.

author avatar
Cristi Ionita
385 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger