AcasăSPORTVezi aici ce trebuie sa manance un sportiv de performanta!

Vezi aici ce trebuie sa manance un sportiv de performanta!

Totul a plecat de la dieta lui Michael Phelps, facuta public chiar de marele campion la inot. Australianul a dezvaluit ca zilnic consuma intre 12.000 si 17.000 de calorii.

Totul, pentru ca Phelps sa se mentina in top. Prin comparatie, un adult rezolva necesarul energetic cu 2.500 – 3.000 de calorii. Astfel, se mentine sanatos, „dar nu si in forma”, ar replica imediat multiplul medaliat cu aur. Mark Klion, un celebru nutritionist american, a vorbit pentru „New York Post” despre dieta lui Michael Phelps: „Necesarul sau caloric e urias. Poate sa manance cat si ce vrea, consuma saptamanal kilograme de maioneza, grasimi de toate felurile, chipsuri, arahide, sunca, batoane de ciocolata si bauturi proteice”. In mod firesc, un om normal ar fi caz de studiu la spital, insa Phelps, dimpotriva, reprezinta are numai de castigat dintr-o astfel de dieta!

Cinci ore de antrenament zilnic

Este conditia obligatorie pentru a se mentine in forma. Phelps si-a conturat o musculatura perfecta, fara pic de grasime, dar asta n-ar fi fost posibil fara o pregatire spartana. Zilnic, petrece cinci ore la antrenamente intense, in care arde toate caloriile consumate.

Meniul lui Phelps

Este diversificat si ar speria orice nutritionist. La micul dejun, are pregatite trei sandviciuri cu oua prajite, salata, rosii, branza si nelipsita maioneza. Dar asta nu e totul, masa se incheie cu o portie serioasa de clatite pudrate cu zahar, plus cateva felii de cozonac cu cacao. La pranz, se desfata cu o portie imensa de paste cu sos, doua sandviciuri cu sunca prajita, branza si, firesc, maioneza! Desertul este format din bauturi energizante de 1.000 de calorii. Cina e simpla: din nou paste, o pizza „jumbo” si alte suplimente alimentare. A, si inca ceva: intre mese, se delecteaza cu ciocolata. Declaratia sa vorbeste de la sine: „Tot ce fac zilnic este sa mananc, sa ma antrenez si sa dorm”.

Ciclistii abia ating 8.000 de calorii

Si asta numai in perioada marilor competitii, precum Turul Frantei, de exemplu. Desi par slabi, au o musculatura incredibila, despre care specialistii afirma ca „este ca un motoras ce consuma in functie de turatie”. Spre deosebire de inotatori si ciclisti, fotbalistii se situeaza la polul opus. La ei se insista foarte mult pe calitatea alimentatiei, nicidecum pe cantitate. „Este extrem de important ce mananci. E nevoie de o dieta echilibrata, diversificata, cu un aport corespunzator de proteine, vitamine si minerale, dar si de fibre”, afirma Andrea Pirlo, fostul star de la AC Milan.

Meniul unui fotbalist

Marile cluburi din Europa au câte un nutritionist angajat la echipa, a carui misiune este sa alcatuiasca un meniu corespunzator necesitatilor fiecarui jucator din lot in parte. Astfel, meniul ideal al unui fotbalist include cereale, lapte, paine integrala, miere si iaurt degresat la micul dejun, apoi verdeturi de sezon crude, paste sau orez, carne slaba si fructe la prânz, cina fiind rezervată pestelui si salatelor de verdeturi fierte usor.

 

author avatar
Laurentiu Teodorescu
11.530 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger