Vanzatorul de iluzii

Gigi Becali

Sunt pe lumea asta oameni ursiti sa vanda semenilor sai, pe langa tot soiul de produse, geamantane de iluzii. Unul dintre acestia este latifundiarul din Pipera, sturlubaticul Gigi Becali, fiinta ridicata-n scari dupa Revolutie si care nu poate trece dintr-o zi in alta daca nu arunca vreo cateva boabe ziarelor ori nu-si anina chipul pe ecranele nenumaratelor noastre televiziuni.

Gigi Becali a preluat FC Steaua in 2003

Cu aceste ocazii, impetuosul fost purtator de sarica ameteste in asa hal lucrurile, incat nu sunt putini cei care il cred un glumet cu fuga de idei. Cu toate astea, izbuteste totusi sa zapaceasca un generos tronson de populatie, oameni care vad in el un fel de salvator. Numai ca nu este vorba de barcagiul de pe plajele pline de bradis ale Marii Negre, care scoate la mal pe cei care se aventureaza spre locul unde se saruta apa sarata a marii cu orizontul, nici despre cel care salveaza de prin jepii muntilor cate-un imprudent catarator, ci de finantatorul Stelei, omul care, prins in mrejele basicii peticite, a gabjit galonata echipa de fotbal a armatei si a dus-o prin incalcitele tufisuri ale neputintei. De ani buni Steaua schioapata, multumindu-se cu cateva firimituri mucegaite, in ciuda faptului ca jucatorii sai viseaza la colinele peste care se intind pasunile Raiului napadite de flori cu petale de aur. Inconstanta cu care Gigi este ursit da doar roade imature, anemice, necoapte, care nu se pot vinde nici macar prin pietele uitate de lume. Multimea de jucatori, destui fara valoare, adusi cu ochii inchisi la clubul care pastreaza in vitrina o Cupa a Campionilor Europeni si alte multe premii faloase, matrasirea dupa bunul plac a antrenorilor si a altor oameni de fotbal, neplata la timp a acestora, incapatanarea de a nu achita armatei datoriile facute pentru intrebuintarea stadionului din Ghencea – motiv care a dus la interzicerea de a fi utilizat de fotbalisti, acestia umbland dupa terenuri precum tiganul cu cortul -, dezavuarea publica a jucatorilor si alte asemenea atitudini neadecvate au adus rugina pe emblema stralucitoare a echipei Steaua. Finantatorul, care se pare ca este in pana de bani, vrea sa-i vanda pe Brandan, pe nefericitul Tatarusanu, pe Bicfalvi si pe mai toti jucatorii straini, sperand ca astfel isi va rotunji buzunarele.

Totodata, Gigi maraie si la antrenorii actuali, amenintandu-i la fiecare pas ca-i demite! Dar cu fotbalul cum ramane? Cine le ia locul celor perpetuu demisi? Ce se va alege de Steaua? Probabil se va transforma intr-o turma sortita transhumantelor, in fruntea careia Gigi Becali va canta din caval melodia vanzatorului de iluzii! Vai!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
197 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger