AcasăSPORTUnai Emery, omul trofeu

Unai Emery, omul trofeu

Emery este omul momentului in fotbalul spaniol

Andaluzii din Sevilla au cucerit a 5-a Liga a Europei in ultimii 10 ani. Pentru Unai Emery, artizanul acestei echipe, a fost al 3-lea trofeu consecutiv! 3-1 in finala cu Liverpool, dispuata la Basel, un oras asediat, miercuri, de peste 100.000 de englezi.

Emery este omul momentului in fotbalul spaniol

Vorbim despre o performanta cu care, de la Bayern Munchen incoace, nicio alta echipa nu se mai poate lauda. In 1974, 1975 si 1976, nemtii cucereau trei trofee europene consecutive, iar Unai Emery este primul antrenor din lume care repeta „hattrick-ul” germanilor.

Dar, de unde a aparut acest Unai Emery care a uimit Europa? Nu are nici sarmul lui Guardiola, nici tupul lui Mourinho si nici n-a fost vreun mare fotbalist. De fapt, cariera sa de jucator a luat sfarsit la varsta de 32 de ani, cand si-a rupt piciorul si, de voie, de nevoie, conducerea clubului spaniol Lorca Deportiva (Liga 3) i-a oferit postul de antrenor. „Si-asa nu mai poti sa joci fotbal, macar ne ajuti de pe banca”. Zis si facut, Emery a profitat la maximum de sansa ivita si, la primul sezon, a promovat in Segunda Division.

A urmat „transferul” la Almeria, club cu pretentii, pe care l-a dus in „La Liga” din chiar prima incercare. Intrat in vizorul granzilor, Unai Emery a acceptat in 2008 oferta Valenciei. Timp de patru sezoane la carma „liliecilor”, a calificat clubul de trei ori in grupele Ligii Campionilor, aducand un profit de zeci de milioane de euro.

In 2013, dupa un semiesec in Rusia, la Spartak Moscova, Emery ajunge la Sevilla. Primul an, prima Liga a Europei. Al doilea si al treilea sezon deja au reprezentat o confirmare a filosofiei sale de joc. „Iubim aceasta competitie. Este competitia noastra. Succesul nostru este legat de ceea ce am facut pana aici, pana la finala, si acum ne bucuram sa fim campioni din nou”, a reactionat Unai Emery la conferinta de presa.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
80 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger