AcasăSPORTUltima solutie pentru Rugby-ul romanesc: naturalizarea strainilor!

Ultima solutie pentru Rugby-ul romanesc: naturalizarea strainilor!

Makapelu este om de baza la RCM Timisoara

Romania are printre cei mai putini jucatori profesionisti din lume si rezultate tot mai proaste, dar conducatorii Federatiei evita sa naturalizeze straini. Situatie similara si la fotbal.

Jantjes (Farul) este om de baza in nationala Namibiei

Echipa nationala a fost ciuca batailor la Cupa Mondiala din Noua Zeelanda si a incheiat turneul pe locul 19, penultimul. Asta in conditiile in care Romania mai are doar 24 de cluburi de seniori si 1.375 de jucatori. La o populatie de 4,6 milioane de locuitori, Georgia (ne-a batut cu 25-9) se legitimeaza cu 2.866 de jucatori profesionisti (!); la cifrele Angliei (121.480 de jucatori), Argentinei (45.730) sau Noii Zeelande (28.288) putem doar visa.

Corigenti la naturalizari

Makapelu este om de baza la RCM Timisoara

Conducatorii de la noi se plang de aria redusa de selectie, dar evita sa naturalizeze strainii din SuperLiga. La „mondialul” din Noua Zeelanda, Romania a fost una dintre cele trei echipe, alaturi de Georgia si Argentina, care nu a avut jucatori de import in lot. Pana si „All Blacks” au bagat un australian si doi samoani in echipa, Africa de Sud l-a avut pe zimbabweanul Mtawarira, iar capitanul Frantei, Thierry Dusautoir, este nascut in Coasta de Fildes. Campioni la naturalizari sunt japonezii (sase neo-zeelandezi, doi tongalezi si cate un australian si un samoan), urmati de italieni (sase argentinieni, trei sud-africani si un canadian).

Experimentul Makapelu

Kinikinilau a venit la Timşoara de la Oriental Rongotai

In 2008, pe filiera Farul Constanta s-au facut primele importuri timide in SuperLiga Nationala (samoanul Jeff Makapelu si neo-zeelandezii Ben Aoina si Zane Winsdale). Ulterior, Makapelu avea sa faca senzatie in grupele Challenge Cup, editia 2008/ 2009, cand a marcat patru eseuri pentru Stejarii Bucuresti. Asa a ajuns sa fie transferat de RCM Timisoara.

Tuilagi (in alb) a scapat in extremis de deportare si a ajuns om de baza al Angliei

La banateni evolueaza si Paula Kinikinilau, Tomasi Palu si Andrew Pahulu, iar pe la Farul au mai trecut Derek Carpenter, Eugene Jantjes si McGrath Van Wyk.

Winslade a lasat o impresie excelenta in Romania

Specialistii sunt de parere ca naturalizarea unor jucatori din Emisfera Sudica ar ajuta „nationala” mai ales la linia de treisferturi. Despre Romania s-a spus de multe ori ca se bazeaza doar pe forta pachetului de inaintare si are un joc plictisitor.

Situatie similara in fotbal

Precum la rugby, si reprezentativa de fotbal are rezultate tot mai slabe, dar se evita naturalizarea strainilor care fac senzatie in Liga 1. S-a zvonit ca vor juca pentru Romania fotbalisti precum Wesley, Culio sau Eric, insa, momentan, ne bazam tot pe Bogdan Stancu, Bourceanu si Cocis. Asta in conditiile in care Germania va merge la Campionatul European cu Mesut Ozil, Sami Khedira si Jerome Boateng, Suedia ii are pe “bosniacul” Bajrami si “iranianul” Safari, iar Polonia il arunca in lupta pe “francezul” Damien Perquis.

author avatar
Cristi Ionita
451 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger