AcasăSPORTUite cine sfideaza Realul si Barca

Uite cine sfideaza Realul si Barca

Levante a batut pe Real Madrid, gratie unui gol marcat de Arouna Kone

Levante este formatia paradoxurilor in Spania: are cel mai batran lot, cel mai mic buget, dar si cele mai multe puncte acumulate in 9 etape.

Levante a batut pe Real Madrid, gratie unui gol marcat de Arouna Kone

Intr-o competitie dominata de Real Madrid si Barcelona, un nume a apare parca de nicaieri: UD Levante. Liliputanul club din Valencia era, in urma cu trei ani, in pragul desfiintarii. Acum, cocotati in varful clasamentului, „broscoii” fac cu mana rivalelor care au monopolizat fotbalul spaniol de-a lungul istoriei. „Este urletul de revolta al celor mici impotriva dominatiei pumnului”, scriu ziarele din peninsula. Si cand te gandesti ca totul a inceput cu mai bine de 100 de ani in urma, pe “La Platjeta”, terenul unui fost mare industrias, producator de parfumuri! Fiind, insa, amplasat in vecinatatea unor docuri, stadionul era mereu invadat de… broaste, de aici si porecla.

Distrusi de razboiul lui Franco

”Anonimul” Juan Ignacio Martinez i-a dus pe “broscoi” in top

In timpul razboiului lui Franco, Levante a ramas fara stadion, dar cu lotul de jucatori intact. Nu acelasi lucruri il putem spune despre Gimnastico, a treia formatie din Valencia. Inevitabil, cele doua echipe au ales sa fuzioneze: unii au venit cu fotbalistii, altii cu arena!

Cruyff i-a bagat la faliment

Pe “Campo de Vallejo”, Levante a promovat prima data in Primera, in 1963

Desi evolua in liga secunda, Levante a reusit o mare lovitura la inceputul anilor ’80: l-a transferat pe Johan Cruyff (34 de ani), platindu-l cu 10.000 de dolari pe meci. Mutarea a avut un efect negativ, Levante ajungand in pragul falimentului. Ceilalti fotbalisti din lot s-au revoltat fata de tratamentul preferential aplicat olandezului, iar clubul a ajuns in Liga a 3-a!

Dacia Mioveni in varianta spaniola

”Granotes” (Broscoii) este porecla liderului din Spania

Precum argesenii de la Dacia Mioveni, care i-au transferat in vara pe „veteranii” Neaga, Dica, Margaritescu si Tanasa, si Levante a mers pe mana jucatorilor experimentati. Diferenta consta in rezultatele inregistrate: daca Sergio Ballesteros (36 de ani), Juanlu (31 de ani), Javi Venta (36 de ani) si Juanfran (35 de ani) au dus Levante pe primul loc, Neaga si Dica s-au rasturnat cu Dacia pana pe pozitia a 17-a.

author avatar
Cristi Ionita
124 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger