AcasăSPORTUEFA a dat decizia în cazul arbitrilor Sebastian Colţescu şi Octavian Şovre,...

UEFA a dat decizia în cazul arbitrilor Sebastian Colţescu şi Octavian Şovre, acuzaţi de rasism la un meci din Champions League

coltescuUEFA a dat decizia în cazul arbitrilor Sebastian Colţescu şi Octavian Şovre, acuzaţi de rasism la un meci din Champions League

Federaţia europeană a terminat analiza faptelor de la meciul PSG – Istanbul Başakşehir, în urma căruia arbitrii români Sebastian Colţescu şi Octavian Şovre au fost acuzaţi de rasism de jucătorii echipei din Turcia.

Prin urmare, UEFA a stabilit că folosirea cuvântului „negru” de către arbitrii români la adresa antrenorul secund al echipei Istanbul Başakşehir, Pierre Webo, nu reprezintă rasism.

Cum a explicat UEFA decizia?

Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română „negrul ăla” şi „ăla negru”, care în engleză sunt traduse „the black one”, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo.

Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti „negrul ăla” şi „ăla negru” nu au conotaţii peiorative sau negative.

Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul <negru> folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator.

Mai mult, cuvântul „negru” este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.

Astfel, expresiile „negrul ăla” şi „ăla negru”, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul „negru” din română şi termenul peiorativ englezesc „negro”, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste.

În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă„, se arată în raportul celor de la UEFA, preluat de news.ro şi prosport.ro.

Meciul PSG – Istanbul Başakşehir s-a întrerupt şi s-a jucat a doua zi

Meciul PSG-Istanbul BB, din 8 decembrie, contând pentru etapa a VI-a, ultima, a Grupei H a Ligii Campionilor, arbitrat de români, a fost întrerupt, în minutul 16, la scorul de 0-0.

Turcii au părăsit terenul după ce arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu a folosit cuvântul „negru” la adresa unei persoane din staff-ul echipei din Istanbul.

UEFA a stabilit ca partida să se reia a doua zi, cu o altă brigadă de arbitri, iar PSG s-a impus cu 5-1.

author avatar
Andrei Ștefan
622 afisari

7 COMENTARII

  1. Am fost primul care am spus ca nu e rasism.
    Cer demisia tuturor din presa si lui Burleanu dar si hunului de la combatere care sunt atat de prosti si au atacat un roman inaintea la straini! Sa-si dea la fel demisia prin simpatie la prostie.

  2. Ai cer demisia lui Erdogan in numele poporului roman dar si poporul turc care nu il suporta pt incitare la conflict diplomatic in detrimentul Frantei.

  3. Argumentația UEFA este logică și de bun-simț. Mai sînt și oameni normali la cap, prin anumite foruri, se pare. Ce te faci, însă, cu sclavii sugaci din forurile și politica românească?

  4. Luam fiecare atitudine si se vor infrica precum Alice in tara minunilor. Atunci vor claca.

  5. Avem destui lingai si in politica precum si in sport.Oameni lipsiti de patriotism si fara coloans vertebrala,asta numai sa le mearga lor bine.Iutati-va la iohanis cum se comporta si asta spune totul despre romani.Cele mai mari cozi de topor din Europa!

  6. Toti cei care l-au acuzat pe Coltescu sa plece in pribegie in frunte cu Burleanu&co……. niste carnati de rahat fara onoare sau coloana vertebrala … nevertebrati lingai

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger