AcasăSPORTTrei miliarde de euro cheltuite pentru cea mai violenta Cupa Mondiala din...

Trei miliarde de euro cheltuite pentru cea mai violenta Cupa Mondiala din istorie

Pe 12 iunie debuteaza turneul final al Campionatului Mondial de fotbal cu meciul de deschidere dintre Brazilia si Croatia, gazduit de Sao Paolo.

Chiar si cu cinci luni ramase pana la startul competitiei, Brazilia nu este pregatita sa faca fata unui asemenea eveniment international. In majoritatea oraselor, violente proteste de strada sunt un fapt obisnuit, oamenii isi striga nemultumirile de la Curitiba si pana la Fortaleza: costurile exagerate (trei miliarde de euro cheltuite doar pentru construirea sau modernizarea celor12 stadioane pe care se vor juca meciuri de fotbal), taxele uriase impuse de autoritati, evacuarile din case pentru a face loc noilor constructii legate de „mondial”, interzicerea desfasurarii vreunei afaceri care sa aiba legatura cu turneul final, comercializarea bauturilor alcoolice pe stadioane (interzisa pana acum!) sau pur si simplu saracia devenita deja plaga sociala.

Ca sa faca pe plac Federatiei Internationale, statul brazilian a culcat la pamant orice si pe oricine i-a stat in calea derularii proiectului. Numai in Rio de Janeiro, peste 30.000 de familii au fost relocate. „Li s-au platit compensatii”, s-au aparat autoritatile, insa oamenii au un cu totul alt punct de vedere. „Casele noi nu au facilitatile celor vechi, la unele nu exista apa calda, altele sunt fara lumina, iar cei mai ghinionisti au aterizat in «favele». A, sa nu uitam ca in unele cazuri s-a dat termen de evacuare de cateva ore, de dimineata pana la pranz”, a replicat Alexandre Mendes, fost sef al Departamentului de Litigii asupra Propritatilor, din statul Rio.

Raportul ONU condamna Brazilia

Raquel Rolnik este reprezentantul ONU trimis sa supravegheze starea de lucruri in Brazilia. Raportul sau, prezentat de ziarul „Metro”, spulbera situatia roz prezentata de autoritatile din „Tara cafelei”: „Am primit sesizari cu privire la mai multe evacuari violente din zona Rio de Janeiro. Cetatenii erau instiintati ca trebuie sa isi paraseasca locuinta in cateva ore, iar compensatia, programul de asistenta sociala si planul de reorganizare nu le-a fost prezentat. Brazilia este nevoita sa schimbe mai multe legi federale pentru organizarea Campionatului Mondial si automat incalca drepturile omului”.

Doar FIFA iese pe profit

Federatia lui Sepp Blatter iese sigur pe plus de pe urma organizarii Cupei Mondiale in Brazilia. De fapt, se poate spune ca doar FIFA are de castigat, daca ne gandim la cateva puncte impuse sud-americanilor la semnarea contractului. In primul rand, forul de la Nyon va fi scutit de plata taxelor pe profit, ceea ce inseamna ca sutele de milioane de euro incasate la vara nu vor fi in niciun fel impozitate de Brazilia!

Interzis la afaceri… fotbalistice

Conform articolului 11 din „Legea Campionatului Mondial”, FIFA „interzice comertul de orice fel in incinta si in imprejurimile stadioanelor pe durata desfasurarii turneului final”. Ce inseamna imprejurimi? „O raza de doi kilometric patrati in jurul arenelor sportive pe care se desfasoara meciuri de fotbal”. La articolul 23 din aceeasi lege gasim o alta prevedere interesanta: „Statul Brazilian se obliga sa sanctioneze orice restaurant/ bar/ pub care va transmite partide de la Campionatul Mondial fara autorizatie din partea FIFA”. Concret, cei ramasi fara bilete se pot uita la meciuri doar intr-un local acreditat de FIFA.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
179 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger