AcasăSPORTTofalvi, „virusata” cu meldonium

Tofalvi, „virusata” cu meldonium

Eva Tofalvi a excelat in sporturile de iarna

Portdrapel al delegatiei Romaniei la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarna de la Vancouver, din 2010, biatlonista Eva Tofalvi este a doua sportiva din tara noastra care a fost depistata pozitiv cu meldonium.

Eva Tofalvi a excelat in sporturile de iarna

Sportiva din Miercurea Ciuc sustine ca este nevinovata si ca a luat medicamentul in decembrie 2015, dar nu pentru cresterea performantei sportive, ci doar pentru o refacere mai rapida. Testata in afara competitiei, pe 8 martie, la Oslo (Norvegia), Eva Tofalvi a anuntat ca nu doreste o contraexpertiza in acest caz. Forul mondial anuntase cazul inca din data de 30 martie, dar fara a dezvalui numele sportivei in cauza. Raportul laboratorului din Oslo legat de proba de urina a relevat prezenta substantei meldonium, care figureaza de la 1 ianuarie 2016 pe lista substantelor interzise de Agentia Mondiala Antidoping (WADA), fiind inclus la categoria S4: hormoni si modulatori metabolici. Tofalvi va fi audiata la o data ce va fi stabilita dupa ce WADA va finaliza studiul legat de perioada in care substanta meldonium ramane in organism. Eva Tofalvi este suspendata cu titlu provizoriu pana la o decizie finala luata de comisia antidoping a IBU.

„Niciodata nu am folosit substante interzise”

Eva Tofalvi se apara si sustine ca niciodata nu a incercat sa triseze in sport si cu atat mai putin ar fi facut-o acum, la varsta de 37 de ani, cand este foarte aproape de retragerea din activitate. „In 19 ani de Cupa Mondiala, cu cinci Olimpiade la activ, niciodata nu am folosit substante interzise, am concurat numai prin fortele proprii, am fost cinstita de fiecare data. Nu ma simt vinovata, pentru ca stiu ca ultima data am luat medicamentul in luna decembrie. Iar asta trebuie sa se vada si in cantitatea in care s-a gasit in urina. Sunt foarte dezamagita pentru ca vestea a venit tocmai cand eu am renuntat la o activitate si o cariera frumoasa in sport”.

Depune contestatie

Romanca va contesta eventuala suspendare, intrucant se considera o sportiva nevinovata: „Sunt hotarata sa merg mai departe, sa atac eventuala sanctiune pentru ca eu nu sunt vinovata. Urmeaza sa fiu chemata la Federatia Internationala si o sa demonstrez acolo ca nu am trisat. Nu vreau sa fiu sanctionata, chiar daca m-am retras din activitate. Pentru mine este extrem de important, ma simt curata si cinstita asa cum am fost toata cariera”.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
83 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger