AcasăSPORTTimisoreanul Zoltan Mesko, cel mai bun suteur din fotbalul american

Timisoreanul Zoltan Mesko, cel mai bun suteur din fotbalul american

In locul castii, romanul viseaza sa sarute trofeul Super Bowl

Precizia si forta sutului l-au propulsat pe roman printre legendele celui mai popular sport de peste Ocean, iar povestea sa de viata a fost data exemplu in scoli.

Zoltan Mesko loveste mingea mai puternic decat orice fotbalist din NFL

„Tot ce trebuie sa fac ca sa primesc bursa este sa dau tare cu piciorul in minge? Ma luati la misto sau ce?”, sunt doar doua dintre replicile pe care Zoltan Mesko, un pusti provenit dintr-o familie de emigranti romani, i le-a dat antrenorului de la echipa de fotbal a liceului Twinsburg, Ohio. De la un bec spart in sala de sport si o alegere corecta („ori platesti becul, ori te inscrii in echipa de fotbal!”), timisoreanul cu origini maghiare a ajuns peste ani star in NFL, la New England Patriots. Loveste balonul atat de tare si cu o precizie impresionanta, incat americanii l-au desemnat cel mai valoros „punter” din liga profesionista, poreclindu-l „Lunetistul”.

„Dezbracat” de Wall Street Journal

In locul castii, romanul viseaza sa sarute trofeul Super Bowl

Impresionati de povestea vietii sale, jurnalistii prestigioasei publicatii „Wall Street Journal” l-au numit „cel mai interesant personaj din NFL”. Intr-un amplu material, Zoltan Mesko (24 de ani) dezvaluie amanunte inedite din copilarie, „la Craciunul din ’89, stateam pe burta cu familia in casa si adunam gloantele de pe jos. Tata pusese perne si paturi groase in geam, in Timisoara se tragea ca-n filmele de razboi. Aveam numai trei ani, nu-mi dadeam seama ce se intampla in tara, habar n-aveam cine-i Ceausescu”.

A invatat engleza uitandu-se la „Fred si Barney”

Exercitiile de stretching in fotbalul american difera de cele din soccer

Timisoreanul le-a prezentat americanilor si partea pozitiva a comunismului, vazuta, insa, prin ochii unui copil: „Am invatat limba engleza uitandu-ma la desenele animate cu Fred si Barney”. De aici a deprins cuvintele de baza  care i-au fost de folos atunci cand parintii sai au ajuns peste ani in State.

Castigatori la „Loteria vizelor”

Finalul meciului il gaseste cu pumnul incordat pe timisorean

Se intampla in 1997 cand Mihai si Elizabeta Mesko obtineau o viza de America prin deja celebra Loterie. Cu un copil de 10 ani, banatenii au pornit in necunoscut, stabilindu-se pentru moment in cartierul new-yorkez Queens. „Viata grea in aceasta metropola, totul era scump, asa ca peste putin timp ne-am mutat in Twinsburg, suburbie a Cleveland-ului, unde exista o mare comunitate de est-europeni”, a povestit in „WSJ” tatal vedetei de la New England Patriots.

Viata bate filmul: de la inginer la lacatus

Colegii si adversarii il stiu de lider

Sotii Mesko si-au dorit intr-atat de mult sa ajunga in America incat au renuntat la tot in Romania, desi la Timisoara erau doi ingineri respectati, remunerati pe masura. O data ajunsi peste Ocean, Mihai si Elizabeta au descoperit ca studiile lor nu sunt echivalate, astfel c-au trecut la „munca de jos”: tatal lui Zoltan s-a reprofilat lacatus, in timp ce mama facea curat in casele bogatasilor.

Fotbalist si administrator al unui fond de investitii

La 24 de ani, Zoltan Mesko priveste mai degraba spre finalul carierei, presa americana catalogandu-l drept un fotbalist atipic: nu merge in cluburi de noapte, nu apare in paginile ziarelor de scandal, conduce deja o afacere de succes si vorbeste fluent cinci limbi straine! Absolvent al „University of Michigan”, timisoreanul si-a luat diploma in afaceri si are adaugat la CV si un master in managementul sportiv. „Cand eram copil, in Romania, visam sa ma fac inginer aerospatial, imi doream sa lucrez la NASA”, isi aminteste starul de la New England Patriots. Pe langa salariul de fotbalist profesionist (325.000 de dolari pe an, impus de NFL!), Mesko face bani din administrarea unui fond de investitii. „Invat oamenii unde sa plaseze banii sau fac chiar eu acest lucru; lucrez pentru client ca un fel de broker. Am propriul meu fond de investitii si sper ca afacere sa prospere”, dezvaluie romanul.

Vrea sa fie eroul unui „Super Bowl”

Mesko isi potriveste cu atentie mingea inainte de o noua lovitura

Zoltan Mesko il are antrenor la New England Patriots pe Bill Belichick, un nume de legenda in fotbalul american, singurul antrenor din istorie care a castigat de trei ori Super Bowl-ul. Visul romanului este sa joace intr-un astfel de meci si sa fie eroul: „Pentru asta muncesc, n-o sa ma opresc decat atunci cand voi castiga Super Bowl-ul”. Dupa sase etape din acest sezon, New England Patriots ocupa pozitia a treia in clasament, cu 833 de puncte (cinci victorii si o infrangere). Lideri sunt cei de la Green Bay Packer, neinvinsi.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
392 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger