Tiganiada

Cand, pe la 1800, Budai-Deleanu a scris in douasprezece canturi o parabola a destinului national – „Tiganiada” –, distinsul poet nu si-a inchipuit ca peste vreo doua sute de ani se vor iti doi epigoni capabili sa arunce pe piata carpatina o noua Tiganiada, care, prin „fanfaronada, poltronie, milogeala, spirit de harmalaie si orbeasca infuriere… condensate intr-un limbaj de tiganie maxima” (G. Calinescu), sa-i depaseasca epopeea comica servita cititorilor sai din acele vremuri.

Iata ca, in ultima vreme, multumita celor doi autori moderni, avem ocazia sa ne bucuram de o opera schizoepica, ejectata de inegalabila lor cultura si ilustrand mentalitatea de ciubucari si gabjitori a tot ce se poate in aceasta tarisoara postdecembrista. Plecand de la vanzarea drepturilor de transmisie catre televiziuni, perechea cu pricina – formata din capitanul de militie facut la apelul de seara Mitica Dragomir si neintrecutul crescator de oi si proprietar al unor terenuri cazone, Gigi Becali – s-a pornit, cu ajutorul vanatorilor de ratinguri ridicate, sa arunce in urechile telespectatorilor vorbe atat de urate, incat, incercand sa le reproduc, mi-au inrosit hartia, obligandu-ma sa le scot din text.

Tiganiada lor s-a nascut din nemultumirea machedonului, care il acuza pe olteanul din Balcesti ca ar fi facut un ciubucel de doua milioane si ceva de euroi, palmat prin moderna metoda a comisionului. Amandoi s-au balacarit mai rau decat la usa cortului, parazitand micile ecrane cu referiri scatologice si la scabroase inversiuni sexuale. In acelasi context, din lupta lor verbala am aflat ca unul dintre ei ar avea opt clase neterminate, iar adversarul lui aproape treisprezece! Dar din mahalagismele lor am mai prins de veste ca Mitica a tocmit un intermediar care sa negocieze vanzarea drepturilor TV cu suma de patruzeci si cinci de milioane de euro, ins care urmeaza sa primeasca pentru asta doua milioane si ceva de euro! Pentru ce era nevoie de intermediari, atata vreme cat pachetele de drepturi de televizare au fost cumparate de partenerul vechi de trei ani (RCS&RDS), se intreaba, pe buna dreptate, Gigi. Nu cumva sacul acesta de bani ajunge in buzunarele lui Dragomir? Nu-i prea mult? Corleone, prins cu pisicuta-n ranita in care ar trebui sa intre banii, il face varza pe Becali, adresandu-i cuvinte fabricate in colon si amenintandu-l cu baubaul justitiei.

Patronul Stelei, la randul lui, il face terci pe bunul sau prieten din Balcesti, indemnandu-l sa-i produca niscai placeri necrestinesti si promitandu-i ca-l va detrona in scurt timp, lasandu-l pe drumuri si confiscandu-i fotoliul cu arcuri de aur. Cum si in anul 2005 cei doi autori de opere edificate din limbajul de cea mai degradanta speta s-au injurat pentru acelasi motiv –  pardalnicul de comision! –, ne bate gandul sa credem ca fumul care-i inconjoara a iesit din focul facut de ei! Bani multi, nenica, bani multi!

 

 

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
188 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger