AcasăSPORTTehnologia VAR duce fotbalul în derizoriu

Tehnologia VAR duce fotbalul în derizoriu

Tehnologia VAR (Video Assistant Referee) nu mai este de mult o noutate în lumea fotbalului. Contestat la început de cei mai tradiționaliști, sistemul digital de asistență al arbitrilor s-a dovedit a fi un succes, totuși, însă în ultima vreme lucrurile s-au „îmbunătățit” parcă prea mult pentru gusturile fanilor.

Noul sistem ce se vrea a fi introdus în arbitrajul profesionist folosește inteligența artificială pentru a detecta milimetric pozițiile de offside. Cu ajutorul IA, arbitrii din cabina VAR sunt notificați instantaneu ori de cate ori un jucător se află în poziție neregulamentară.

Premier League a votat contra implementării SOAT (Semi Automatic Offside Technology), în ciuda succesului de la Cupa Mondială din Qatar sau din finala Conference League.

Dar specialiștii care reglementează regulile jocului de fotbal nu se lasă și vor cu orice preț să digitalizeze tot fenomenul. Se pare că prin noile propuneri vor să schimbe definitiv sportul rege.

Potrivit „The Telegraph”, IFAB (International Football Association Board) propune schimbări majore în activitate arbitrajului video, întrucât greșelile comise pot schimba radical soarta meciurilor.

De pildă, în septembrie, golul valabil marcat de Luis Diaz (Liverpool) în meciul pierdut cu 2-1 în fața celor de la Spurs a fost anulat dintr-o eroare de comunicare. Aceasta este dovada vie că se simte nevoia de noi reglementări în cabinele VAR, doar că mulți suporteri se tem că aceste schimbări vor strica frumusețea fotbalului.

author avatar
Mihail Ioan
910 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger