AcasăSPORTTecau, innobilat duce de Wimbledon

Tecau, innobilat duce de Wimbledon

nTecau este primul roman campion la Wimbledon dupa 42 de ani (sursa foto wimbledon.org)

Italienii spun „non c’e due senza tre”, dar pentru Horia Tecau a fost cu noroc a patra incercare din cariera. Wimbledon este Grand Slam-ul preferat al constanteanului, iar de sambata va ramane in istorie drept locul in care un alt roman s-a incoronat rege pe iarba londoneze.

nTecau este primul roman campion la Wimbledon dupa 42 de ani (sursa foto wimbledon.org)

Favorita 4 a turneului, perechea Horia Tecau/ Jean-Julien Rojer (Olanda) a cucerit titlul la dublu dupa o finala impotriva lui Jamie Murray si John Peers, preferatii publicului britanic. Meciul a durat o ora si 52 de minute si a fost castigat de Tecau si partenerul sau in numai trei seturi (7-6, 6-4, 6-4). Pentru aceasta victorie, noii campioni la dublu de la Wimbledon au fost recompensati cu 340.000 de lire sterline (475.000 de euro) si 2.000 de puncte ATP. Tecau a mai ajuns in finala la Londra de trei ori pana acum: in 2010, in 2011 si in 2012. De fiecare data in echipa cu suedezul Robert Lindstedt, el a fost invins de fiecare data de cuplurile Jurgen Melzer/ Philipp Petzschner, Mike Bryan/ Bob Bryan si Jonathan Marray/ Frederik Nielsen.
Horia Tecau este al doilea roman castigator la Wimbledon la dublu masculin, dupa Ilie Nastase. Fostul mare campion s-a impus, alaturi de americanul Jimmy Connors, in finala din 1973, in fata australienilor John Cooper si Neale Fraser. In total, Ilie Nastase are in palmares trei titluri de Grand Slam la dublu masculin – Roland Garros (1970), in echipa cu Ion Tiriac, Wimbledon (1973) si US Open (1975), ultimele doua cucerite impreuna cu Jimmy Connors.

Premiati de ducele de Kent in loja regala

La finalul disputei de pe „Central”, Tecau si olandezul Rojer au fost premiati de printul Edward, duce de Kent, chiar in loja regala. Cei doi au primit trofeele de la ducele de Kent imediat ce Murray si Peers au luat medaliile oferite invinsilor. Pentru prima data in istorie, campionii la dublu au fost premiati in loja regala si nu pe teren, asa cum este cazul la castigatorii de la simplu feminin si masculin.

„Am avut emotii in dimineata finalei”

Prezent pentru a patra oara intr-o finala la Wimbledon (turneu pe care si l-a adjudecat de doua ori in perioada junioratului), Horia Tecau a recunoscut ca emotiile l-au coplesti in dimineata meciului cu Murray si Peers. „Sunt foarte fericit, mai ales ca eu mai jucasem aici alte trei finale. A fost foarte emotionant sa pierd finalele precedente, fiindca Wimbledonul este unul din turneele mele preferate; am castigat aici de doua ori ca junior. Imi doream sa revin si sa ma impun si la seniori. Am avut ceva emotii de dimineata tinand cont de ce a fost in trecut”, a declarat Tecau, completat de partenerul sau, Rojer: „A fost unul dintre cele mai importante, daca nu chiar cel mai important meci pe care l-am jucat. Si eu am avut emotii, la fel ca Horia. Avem o legatura puternica pe teren si simt ca putem reusi impreuna”.

Felicitat de Hagi si Halep

Fostul international Gica Hagi s-a declarat fericit pentru victoria lui Horia Tecau la Wimbledon. Cel mai mare fotbalist roman din istoria l-a caracterizat pe Tecau drept un sportiv serios, care a muncit mult in cariera: „Bravo lui, felicitari! Ma bucur pentru el, e un sportiv serios, care a muncit. Sa ajungi sa castigi un Grand Slam, chiar daca la dublu… Merita felicitari”.
Felicitari i-a transmis si Simona Halep, printr-un mesaj postat pe Facebook: „Champ, you did it! Felicitari, Horia!”.

 

author avatar
Laurentiu Teodorescu
177 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger