AcasăSPORTSuper Bowl, o afacere de miliarde de dolari!

Super Bowl, o afacere de miliarde de dolari!

Pentru noi nu înseamnă nimic, dar pentru americani, Super Bowl a fost cel mai important eveniment sportiv al acestui început de an. Haideți să descoperim ce înseamnă finala Super Bowl dincolo de rezultate și statistică (Kansas City Chiefs a trecut de San Francisco 49ers cu 25-22). Vorbim de adevărate imperii financiare!

Clubul Kansas City Chiefs este controlat de familia Hunt, cu o avere estimată la 24 de miliarde de dolari.

Dar banii nu sunt singurul atu al moștenitorilor clubului din Kansas. Tatăl lui Clark Hunt, actual CEO al grupării, a fost una dintre cele mai importante figuri din istoria fotbalului amerian. Lamar a fost omul-cheie în fuziunea dintre AFL și NFL. El a pus bazele Super Bowl și l-a denumit astfel – o combinație între numele unui turneu la nivel de licee și o faimoasă jucărie pentru copii. Ideea lui avea să revoluționeze fotbalul american și stă la baza acestei industrii.

Doar 25.000 de dolari l-a costat pe Lamar înființarea echipei Kansas City, în 1960. De atunci, valoarea clubului a ajuns la peste 5 miliarde!

De cealaltă parte, San Francisco este deținută de „clanul” DeBartolo-York, cu o avere estimată la 9 miliarde de dolari. Edward DeBartolo Sr, care și-a câștigat primii banii din centre comerciale, a cumpărat echipa în 1977 la prețul de 13 milioane de dolari. Investiția a fost mai mult decât inspirată, întrucât Forbes estimează că valoarea clubului sare acum de 6 miliarde.

Câți bani se învârt în jurul Super Bowl

De exemplu, numai din pariurile făcute pe Super Bowl au fost așteptate sume record. Cele mai mari cazinouri din Las Vegas au fost la doi pași de stadionul unde a avut loc marele eveniment.

Acesta este unul dintre motivele pentru care specialiștii au declarat că evenimentul de duminică va distruge toate recordurile în ceea ce privește pariurile sportive. Cifrele vor fi făcute publice în zilele următoare.

Pentru a-și putea promova produsul într-o reclamă de doar 30 de secunde în timpul evenimentului, afaceriștii din SUA au plătit 7 milioane de dolari/spot.

Până și Messi a avut de câștigat pe urma fotbalului american. Pentru a apărea într-o reclamă de 90 de secunde, difuzată în timpul finalei, starul argentinian a fost recompensat cu 14 milioane de dolari!

Dar dincolo de publicitate și pariuri, mai avem și cheltuielile generate pe teritoriul SUA de suporteri. La peste 17 miliarde de dolari sunt estimate cheltuielile fanilor – vorbim de absolut tot ce poate avea legătură cu finala Super Bowl (de la mâncare și băutură până la îmbrăcăminte și decorațiuni).

Audiență VIP, cum Europa nu vede

Toată spuma Americii s-a strâns la Super Bowl. Indiferent de ce alte planuri aveau sau nu, vedetele n-au lipsit în noaptea de 11 februarie. Nu ești la Super Bowl, nu exiști!

Deși se specula că nu va putea ajunge la eveniment, deoarece cu doar câteva ore înainte se afla în turneu în Japonia, Tailor Swift a venit special din Tokyo, cu un avion privat, pentru a-și vedea iubitul câștigând finala. Celebra artistă are o relație cu Travis Kelce, un jucător important al echipei din Kansas.

Pe lângă ea, nume precum Jay Z, Kim Kardashian, Kanye West, Justin Bieber și multe alte superstaruri mondiale au fost prezente la ceea ce este considerat a fi evenimentul numărul 1 din sportul american.

author avatar
Mihail Ioan
408 afisari

2 COMENTARII

  1. 25000$ in 1960 sint azi ca valoare 25 mil.$! In America totul e cu poleiala,sclipici, sa ia ochii la fraieri..Vedete ca Beyonce, jAY Z, Kardashian e vedeta ca așa vrea media, ea nefacand nimic de fapt! Iar Taylor Swift e promovata la greu ca sa incline balanța la vot in favoarea democraților-spera ei! Trump a avertizat-o sa nu faca asta ca el le-a dat legi bune pt. drepturile de autor..Lui Trump ai ie frica de ea de posibila infuență Taylor Swift la alegeri, din ce scrie media..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger