AcasăSPORTSuedezul Armand Duplantis, nou record mondial la săritura cu prăjina - VIDEO

Suedezul Armand Duplantis, nou record mondial la săritura cu prăjina – VIDEO

Sâmbătă a fost un moment important în atletismul mondial, căci în cadrul reuniunii în sala de la Glasgow a fost stabilit un nou record mondial la săritura cu prăjina masculin, la doar o săptămână după doborârea celui precedent.

Un nou record personal a fost înregistrat de Armand „Mondo” Duplantis , care era deja clasat în vârful listei la proba de atletism pe care o reprezintă.

Atletul din Suedia în vârstă de 20 de ani a stabilit o nouă bornă mondială la 6 metri si 18 cm, la doar o săptămână după ce a sărit la 6,17 m. Este un lucru cu adevărat impresionant pentru un sportiv care cu doar cinci luni înainte a sărit pentru prima dată la Olimpiadă.

Dar pentru Duplantis, care a început la vârsta de trei ani, în curtea părinților săi din Louisiana, este un vis devenit realitate, acum că numele său este înregistrat în cartea recordurilor din lumea atletismului. „Când am început prima dată la săritura cu prăjina, am avut aspirații mari. Am vrut să fiu cel mai bun dintre toți și mi-am dorit întotdeauna să bat recordul mondial”, spune el pentru CNN Sport.

Antrenament în vreme de pandemie

Focarul de coronavirus i-a amânat deocamdată aspirațiile olimpice la scurt timp după ce titlurile l-au anunțat ca următorul Usain Bolt. Odată cu închiderea facilităților de antrenament pe fondul focarului de coronavirus, Duplantis s-a întors la casa familiei sale din Louisiana pentru a se antrena pe pistă și groapa pe care le folosea ore întregi în copilărie.

Reacție de milioane

Primul gest al sportivului față de recordul său de la Glasglow a fost să urce în tribune pentru a-și îmbrățișa mama, dovadă că Duplantis abia aștepta un astfel de succes în această etapă a carierei sale.

„Când vorbesc cu (Renaud) Lavillenie sau când mă uit la (Sergey) Bubka (anterior deținători de recorduri mondiale la săritura cu prăjina), tot am senzația că ei sunt campionii de fapt”, spune el. „Mi se pare încă ireal. Dar așa este și trebuie să mă obișnuiesc. E mișto, nu pot să mă plâng” a adăugat Duplantis.

Duplantis rămâne încrezător că poate ajunge și mai sus în viitor

Duplantis a ales să reprezinte Suedia, țara natală a mamei sale, dar dorește să treacă în curând de acest prag.

„Încerc să nu mă limitez la ceea ce pot face. Nu voi spune acest lucru pentru că s-ar putea să pot sări mai sus sau pentru că s-ar putea să nu mai pot sări atât de sus. Dar cu siguranță nu văd niciun motiv pentru care nu pot sări mai sus decât am sărit deja până acum” a declarat el.

L-a detronat pe idolul său

El a concurat împotriva lui Lavillenie pentru medalia de aur din 2012 și a campionului mondial de două ori, Sam Kendricks la „Ultimate Garden Clash”, concurs transmis în direct de World Athletics în timpul perioadei de carantină.

Duplantis, care se bucură acum de noua distincție, a reușit totodată să-l eclipseze pe colegul său rival, Renaud Lavillenie.

Cei doi s-au cunoscut prima dată în 2013 și de atunci s-au antrenat și au concurat unul alături de celălalt. Lavillenie, precedentul titular al recordului mondial, nu a fost niciodată retincent să împărtășească idei și să se sfătuiască cu Duplantis.

„Renaud a fost idolul meu de când aveam 10 ani. Am început să fiu obsedat de el și de felul în care sare, de cum poate reuși acest lucru”, spune noul campion.

„Își dorește cu adevărat tot ceea ce este mai bun de la mine. Începând din 2017, când am concurat pentru prima dată împotriva lui, el a fost întotdeauna acolo pentru a-mi oferi câteva sfaturi” a declarat el.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
445 afisari

2 COMENTARII

  1. Si Petrov poate crea un nou sport , saritura cu bashina, in afara de utilizarea statului doar in propriul interes

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger