AcasăSPORTSportivii Frankenstein

Sportivii Frankenstein

CAMPIOANA. Ye Shiwen, noua stapana absoluta a bazinului

Suspiciunile vin ca urmare a performantelor obtinute de inotatoarea Ye Shiwen (timp mai bun decat Ryan Lochte scos pe o lungime de bazin) si de halterofila Zhou Lulu (187 de kilograme ridicate fara nicio urma de transpiratie).

CAMPIOANA. Ye Shiwen, noua stapana absoluta a bazinului

Englezii si americani nu concep ca un atlet este capabil de asemenea performante, drept pentru care au deschis robinetul suspiciunilor. Se merge atat de departe, incat „Daily Mail” scrie ca „uitati de droguri, acum se sugereaza ca sportivii chinezi sunt modificati genetic pentru a fi mai puternici!”. Tonul suspiciunilor l-a dat John Leonard, directorul american al Asociatiei Mondiale a Antrenorilor de Inot, cu o declaratie socanta referitoare la timpii scosi de Ye Shiwen, noua campioana olimpica la inot: „Cred ca, pe langa testul antidoping, Ye ar trebui controlata si pentru a se vedea daca nu este ceva in neregula cu ea si aici ma refer la manipularea genetica”. Pare o poveste halucinanta, dar Londra 2012 ar putea fi prima Olimpiada din istorie la care concureaza „sportivii Frankenstein”, atleti cu organismul modificat genetic special pentru a deveni mai puternici. „Li se poate imbunatati masa musculara si sistemul respirator, vorbim despre cresterea numarului de celule rosii, de aici si rezistenta marita la efort”, continua „Daily Mail”.

Teste efectuate cu succes pe soareci

PUTERE. Pentru Zhou Lulu, haltera este usoara ca un fulg

In timp ce astfel de scenarii par deprinse din filmele SF, oamenii de stiinta iau cat se poate de in serios aceasta amenintare. Ted Friedmann (seful catedrei de genetica de la Agentia Mondiala Antidoping) afirma ca „nu trebuie sa fim surprinsi daca s-ar descoperi ca anumiti sportivi de la J.O au organismul modificat genetic”. Experimentele de laborator au aratat ca este forta si rezistenta pot fi imbunatatite prin modificarea genelor. In 2005, Ronald Evans, un expert de la Institutul „La Jolla”, din California, a reusit sa modifice fibrele musculare ale soarecilor din laboratorul sau. Testul a demonstrat ca soarecii modificati genetic alergau cu o ora mai mult decat cei normali si ramaneau in forma – „pregatiti de concurs” – chiar si atunci cand nu faceau niciun fel de miscare.

Tehnica simpla si eficienta

Majoritatea tehnicilor de modificare genetica implica introducerea unui astfel de ADN modificat genetic intr-un virus si injectarea lui ulterioara in corpul uman. Virusul patrunde in celulele umane, iar ADN-ul sau modificat se ataseaza de ADN-ul uman din acele celule.

Lulu „a rupt” haltera

Impresionanta performanta a inotatoarei Ye Shiwen (timp mai bun decat campionul Ryan Lochte scos pe o lungime de bazin!) a fost data uitarii de spectacolul oferit duminica seara de Zhou Lulu. In concursul de haltere (categoria +75 de kilograme), sportiva din China a ridicat 187 de kilograme (nou record mondial) fara nici cel mai mic efort. Suspiciuni planeaza si asupra lui Sun Yang, dublu medaliat cu aur la Londra in proba de inot, 400 si 1500 de metri liber. La 20 de ani, Yang a stabilit recorduri greu de doborat in viitorul apropiat, devansandu-si rivalii cu un tur de bazin!

author avatar
Laurentiu Teodorescu
238 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger