AcasăSPORTSimona Halep "a ajuns" o insectă! Ce onoare i s-a oferit sportivei

Simona Halep „a ajuns” o insectă! Ce onoare i s-a oferit sportivei

simona halep insectaSimona Halep "a ajuns" o insectă! Ce onoare i s-a oferit sportivei

Cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca au descoperit o nouă specie de insectă în județul Constanța și au denumit-o Phlebotomus simonahalepae, în onoarea jucătoarei de tenis Simona Halep.

Phlebotomus simonahalepae face parte din cele 12 noi specii de insecte descoperite de specialiştii de la USAMV Cluj-Napoca în ultimii ani.

De ce se numeşte insecta Simona Halep?

Descrierea unei noi specii este un proces complex, de durată şi, totodată, un act de responsabilitate. Ideea denumirii speciei în onoarea Simonei Halep ne-a venit în timpul unei conferinţe chiar despre flebotomi, conferinţă care s-a desfăşurat în Galapagos.

Discutam cu Cristina Pop, autoarea studiului, şi i-am sugerat această denumire, mai ales că localitatea-tip unde s-a derulat studiul se află foarte aproape de locul de naştere al jucătoarei noastre de tenis.

Cristina a fost imediat de acord şi ne-am bucurat mult ulterior să primim şi acordul Simonei Halep, prin managerul ei pe probleme juridice, care ne-a comunicat că este onorată de iniţiativa noastră.

Dedicăm această descoperire ştiinţifică Simonei Halep, în semn de onoare şi de apreciere pentru performanţele sale şi pentru cum duce numele României în lume, aşa cum ne străduim şi noi în domeniul cercetării”, a declarat Andrei Mihalca, coordonatorul studiului.

Insecta face parte din specia flebotomi – insecte hematofage (care se hrănesc cu sângele altui animal) răspândite pe toate continentele, dar mai abundente și mai diverse în zonele cu climat cald. Anumite specii sunt responsabile de transmiterea unor boli grave la om și animale, cum ar fi leishmanioza sau flebovirozele, potrivit USAMV.

 

author avatar
Andrei Ștefan