AcasăSPORTSeful Borussiei Dortmund, atac dur la adresa fotbalului englez: "Ati gresit! Nu...

Seful Borussiei Dortmund, atac dur la adresa fotbalului englez: „Ati gresit! Nu trebuia sa va vindeti cluburile strainilor!”

Hans-Joachim Watzke, presedintele executiv al Borussiei Dortmund

Ieri, in ziua in care Borussia Dortmund si Manchester City s-au infruntat intr-un meci direct din UCL, presedintele-executiv al campioanei Germaniei a criticat, intr-un interviu acordat jurnalului „The Guardian”, explozia de investitori straini din Premier League si consecintele acestor miscari.

Hans-Joachim Watzke, presedintele executiv al Borussiei Dortmund

Aseara, pe „Signal-Iduna-Park” din Dortmund, Borussia si Manchester City s-au intalnit in meci contand pentru ultima etapa a fazei grupelor UEFA Champions League. In plan sportiv, duelul a fost important doar pentru englezi, care mai sperau la un loc 3, viza pentru participarea in Europa League. In schimb, trupa antrenata de Jürgen Klopp n-a urmarit decat bonusul de 1 milion de euro, care se acorda unei echipe din UCL pentru o victorie, asta pentru ca Borussia s-a calificat mai departe in Liga Campionilor, inca de pe 21 noiembrie, cand a spulberat Ajax-ul la Amsterdam. In dimineata jocului, cotidianul englez „The Guardian” a publicat un interviu incendiar cu presedintele executiv al campioanei Germaniei, care a criticat „internationalizarea” finantatorilor din fotbalul englez.

„Suporterii lui City vor sa stie ca acesta e clubul lor, nu unul din Emirate”

In opinia lui Hans-Joachim Watzke, englezii au gresit atunci cand au deschis robinetul vanzarilor cluburile unor oameni bogati din afara Regatului, considerand ca astfel de proiecte nu sunt durabile, iar suporterii nu simt ca sunt implicati. Watzke de exemple gen Manchester United, FC Liverpool sau Manchester City, cluburi detinute de americanul Malcolm Glazer, de concernul american Fenway Sports Group sau de seicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, combinatii cu care sustinatorii englezi nu se impaca deloc. „Sunt convins ca fanii lui Manchester City, de pilda, nu sunt multumiti. Eu cred ca suporterii lui City vor sa aiba sentimentul ca acesta este clubul lor, englez, nu un club din Emiratele Arabe sau Qatar”, afirma  Watzke.

„Noi, germanii, dorim sa avem acel sentiment de apartenenta”

Hans-Joachim Watzke: „Noi, germanii, dorim sa avem acel sentiment de apartenenta. Oamenii vin la stadion ca si cum echipele sunt parte din familiile lor”, precizeaza presedintele-executiv al team-ului din Dortmund. Si asta, „pentru ca ne-am zbatut sa pastram regula cu implicarea obligatorie a membrilor in viata si activitatea cluburilor. Borussia Dortmund este un club al unei entitati economice, dar membrii aleg presedintele, iar patru fani fac parte din consiliul de supraveghere al clubului. De asemenea, ei pot decide problemele majore ale politicii clubului”. Asa se face ca 33 din cele 36 de cluburi din 1 si 2. Bundesliga sunt detinute sau controlate de catre membrii lor. Exceptiile tin de ratiuni istorice: VfL Wolfsburg (sub aripa Volkswagen), Bayer Leverkeusen (gigantul farmaceutic Bayer) si TSG Hoffenheim, finantata de un antreprenor unic, miliardarul Dietmar Hopp. „In 2005, noi, la Borussia, am stabilit un program pe termen lung, care poate fi copiat cu succes in toata Europa. Multumita unor sponsori, gratie unor programe de marketing sanatoase si, nu in ultimul rand, datorita celor 80.000 de fani ai echipei, am ajuns sa fim un club bazat de o fundatie extrem de solida. Ni s-a spus ca nu putem concura cu Real Madrid sau Manchester City. Ei bine, uite ca putem!”, conchide boss-ul campioanei Germaniei.

Mircea Dima

author avatar
eNational
141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger