AcasăRecomandariSECRETUL PORTUGALIEI: investitii cu cap ale primariilor

SECRETUL PORTUGALIEI: investitii cu cap ale primariilor

La 12 ani distanta de la turneul final pe care l-a gazduit, Portugalia s-a schimbat radical din punct de vedere al strategiei pentru sport. Autoritatile au luat masuri concrete si imediat chiar dupa pierderea finalei cu Grecia, din 2004.

Adio, bani publici pentru cluburi de fotbal! Asa s-a gandit atunci la Lisabona, iar decizia a fost aplicata la nivel national. Fiecare primarie din Portugalia a stopat finantarea echipelor locale, banii alocati sportului mergand pe construirea si dezvoltarea unor centre de copii si juniori. Treptat, in jurul marilor orase (si nu numai) s-au format adevarate academii de fotbal, ajunse in decurs de numai 10 ani sa fie printre cele mai apreciate de pe continent.

In loc sa investeasca in formatii gen Concordia Chiajna sau FC Voluntari, primariile au ales viitorul. Fundas la Astra Giurgiu si frate al proaspatului campion european Bruno Alves, fostul stelist Geraldo Alves a povestit ce s-a intamplat in tara sa: „Cu cativa ani in urma, Portugalia a trecut printr-o mare transformare. Au fost taiate multe fonduri de la primarii pentru echipele din zona. In schimb, banii s-au investit exclusiv in copii. Bani multi, astfel ca s-a ajuns in situatia ca fiecare club de fotbal din Portugalia sa aiba cate o academie de juniori senzationala. De exemplu, academia clubului Benfica Lisabona tocmai a fost desemnata cea mai buna din lume!”.

Romania si in special Liga 1 nu vor ajunge prea curand la nivelul Portugaliei, asta si pentru ca strategia in fotbalul nostru inseamna „bag 1 milion sa iau titlul si scot 15 din Liga Campionilor”. Din 14 cluburi de Liga 1, sapte sunt finantate/ detinute de Primarii, iar celelalte cocheteaza mai mult sau mai putin cu fondurile publice.

Francezii aveau pregatit un autocar decopertat

Ca Franta nici nu concepea sa piarda finala o dovedesc pregatirile gazdelor pentru spectacolul de dupa finala. Echipa lui Didier Deschamps trebuia sa defileze, ieri, intr-un autocar decopertat pe bulevardul Champs Elysee. Totul era pus la punct, inclusiv autocarul avea pe el inscriptionat mesajul „Franta, campioana Europei 2016”.
Franta ramane doar cu doua
titluri europene in palmares, cele castigate in 1984 si 2000.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
634 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger