AcasăSPORTSe pierd ajutoarele de căldură, după măririle de pensii și salarii? Marcel...

Se pierd ajutoarele de căldură, după măririle de pensii și salarii? Marcel Ciolacu a luat decizia

Guvernul a luat decizia în privinţa continuării cu ajutoarele de căldură oferite românilor cu o stituaţie financiară precară. Au apărut dubii după măririle de pensii și salarii, din ultimele luni.

Vestea bună e că se vor acorda în continuare ajutoarele de căldură, a anunțat vineri premierul Marcel Ciolacu, înainte de ședința de guvern.

Majorările nu sunt luate în calcul

Prim-ministrul a precizat că majorările de salarii și pensii care au intervenit la 1 ianuarie nu vor fi luate în calcul, astfel că valoarea ajutoarelor de încălzire va rămâne nemodificată.

„Avem, în primă lectură, un act normativ foarte important. Trebuie să asigurăm în continuare persoanelor din categorii vulnerabile dreptul la ajutorul de încălzire și suplimentul pentru energie, pentru cât a rămas din sezonul rece.

Astfel, majorările de pensii sau salarii de la 1 ianuarie nu vor fi luate în calcul la stabilirea acestor forme de sprijin. Fără această măsură, multor români le-ar înceta aceste ajutoare sau le-ar primi în valori mai mici.

Ar fi profund incorect să se ajungă la asemenea situații, mai ales în acest moment. Așadar, luăm această decizie de exceptare, fiindcă vorbim despre viața a circa 800.000 de familii ce beneficiază de aceste ajutoare”, a declarat Marcel Ciolacu vineri, în deschiderea ședinței de Guvern.

Pensii majorate cu 13,8%

Pensiile românilor au fost majorate cu 13,8%, de la 1 ianuarie 2024. Punctul de pensie s-a majorat la 2.032 lei (de la 1.785 lei în 2023). De asemenea, pensia minimă (sau indemnizația socială pentru pensionari) a crescut de la 1.125 lei, la 1.281 lei.

Reamintim că, de la 1 septembrie 2024, pensionarii vor mai avea parte de o mărire după recalcularea pensiilor, conform Legii 360/2023. Pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor nu se actualizează cu rata medie anuală a inflației în 2024.

author avatar
Andrei Ștefan