AcasăSPORTSă fie primit! Cum au susținut băncile UE Cupa Mondială din Qatar

Să fie primit! Cum au susținut băncile UE Cupa Mondială din Qatar

Băncile și investitorii europeni au investit masiv în obligațiuni suverane qatareze și în companii active în regat, acordând puțină atenție încălcărilor bine documentate ale drepturilor omului care se comit în aceste sectoare.

Noul raport al organizației Fair Finance International arată că aproape jumătate din finanțările acordate companiilor din domeniul construcțiilor și al ospitalității care activează în Qatar sunt furnizate de bănci, fonduri de pensii și companii de asigurări europene.

În perioada premergătoare Cupei Mondiale de fotbal, aceste două sectoare au cunoscut un boom masiv în această țară.Cu toate acestea, notează EUOberver, ambele au fost marcate de încălcări ale drepturilor omului, fiind documentat tratamentul detestabil al lucrătorilor migranți, fără de care această Cupă Mondială nu ar fi fost posibilă.

Potrivit raportului,  instituțiile financiare au acordat împrumuturi și subscrieri cu o valoare totală de 85,7 miliarde de dolari companiilor din Qatar de la începutul anului 2019, 47% din totalul finanțărilor identificate fiind acordate de instituții financiare europene.

Numai Deutsche Bank reprezintă 42% din finanțarea europeană, cu 15,7 miliarde de dolari. Qatarul deține o participație de 6,1 % în banca germană prin intermediul fostului său prim-ministru, șeicul Hamad bin Jassim al-Thani.

Cel mai mare investitor european în companii de construcții și hoteliere active în Qatar și în obligațiuni suverane qatareze este Allianz, cu peste 4 miliarde de dolari.

De obicei, instituțiile financiare nu comit ele însele încălcări ale drepturilor omului. Facilitează activitățile comerciale, prin furnizarea de servicii financiare, care pot cauza aceste încălcări.

Acesta este motivul pentru care Principiile directoare ale ONU  și OCDE privind afacerile clarifică faptul că obligațiile de diligență în materie de drepturile omului se aplică și sectorului financiar.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
239 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger