AcasăSPORTRomânia se impune pe plan mondial la JUDO SPECIAL NEEDS

România se impune pe plan mondial la JUDO SPECIAL NEEDS

Sportivii români au obținut medalii de aur și bronz la Special Needs World Judo Games, în Olanda.

Judo adaptat a inceput sa capete o amploare din ce in ce mai mare la nivel european.
Astfel că, după ce România a găzduit, anul trecut, primul campionat national de judo adaptat, în perioada 27-28 mai, la Cluj-Napoca, unde sportivii Denisa Oprea, Nicoleta Oprea și Grafian Cojocaru de la CS Bronx Powerlifting Club Bacău au castigat medalii de aur, zilele trecute sportivii români au participat la o competiție în Olanda. Unde au obținut rezultate lăudabile.

BRONX SPORT CLUB, AUR ȘI BRONZ LA SPECIAL NEEDS WORLD JUDO GAMES

Nicoleta Oprea, locul 1

Mai exact, în perioada 14-16 aprilie, CS Bronx Powerlifting Club Bacău a participat, pentru prima dată, la Special Needs World Judo Games. E vorba despre unul dintre cele mai mari evenimente sportive mondiale dedicate sportivilor Special Needs, organizat în Beverwijk, Olanda, de către Special Needs Judo Foundation.

Locul 3 Denisa Oprea de la Bronx Bacău

Pe tatami, s-au întâlnit țări din întreaga lume, reprezentate de peste300 de sportivi cu dizabilități, pentru a descoperi o altă față a judoului: competiția! În Shiai, sportivii și-au testat tehnica deprinsă prin antrenamentele de judo, însă, în primul rând, au fost încurajați să fie ei înșiși, să se bucure de mișcare și de joc, să se împrietenească unii cu alții și să trăiască la maximum povestea construită pe saltea, prin judo, prin care fiecare sportiv a devenit erou al propriei povești, fiind încurajat și ghidat să-și utilizeze imaginația și creativitatea pentru a executa procedeele competiționale, se trasmite într-un comunicat de presă.

Echipa CS Bronx Powerlifting Club Bacău, pregătită de antrenorii Daniel Zodian și Laszlo Balzs, a reușit să obțină două medalii: Nicoleta Oprea, o medalie de aur la categoria de seniori gr. 1, 57 kg, Denisa Oprea, o medalie de bronz la categoria de seniori gr. 1, 48 kg, precum și un loc V la categoria de seniori gr. 1, 57 kg, câștigat de sportiva Mărioara Adochiței.

Pentru participare, CS Bronx Powerlifting Club Bacău a primit sprijinul Federației Române de Judo. Sponsori oficiali ai clubului au fost și Decathlon Bacău, care a oferit sportivilor și antrenorilor seturi complete de echipamente personalizate, precum și ColorEscu, care a pregătit echipei un set competițional autentic românesc, original și reprezentativ pentru România, se transmite în același comunicat.

Daniel Zodian: Fetele au dat tot ce au avut mai bun și, drept dovadă, s-au întors acasă cu două medalii

,,Mulțumim Special Needs Judo Foundation, Federației Române de Judo, Decathlon Bacău și ColorEscu, datorită cărora am putut participa la Special Needs World Judo Games. Dincolo de competiție, unde fetele au dat tot ce au avut mai bun și, drept dovadă, s-au întors acasă cu două medalii, am reușit să cunoaștem oameni mari ai judoului care, prin ceea ce fac, ne motivează să dăm mai mult pentru ca România să devină un spațiu mult mai incluziv, mai tolerant și mai ofertant pentru copiii și tinerii diferiți, atipici, cu dizabilități sau vulnerabilități sociale, care, prin judo, își pot găsi propria voce, curajul și bucuria de a fi ei înșiși, dar și un context susținut prin care să se dezvolte pe plan fizic, psihic, personal și social.”, a declarat Daniel Zodian, antrenor CS Bronx Powerlifting Club Bacău.

PRIMUL WORKSHOP EUROPEAN DE JUDO ADAPTAT ORGANIZAT DE UEJ

În tot acest context, ar mai fi de precizat faptul că Uniunea Europeana de Judo (UEJ) va organiza pentru prima data un workshop dedicat judoului adaptat. Se va întâmpla în Munchen, în perioada 21-23 aprilie 2023. Acesta are scopul de a sublinia accesibilitatea si incluziunea judoului, precum si de a unifica regulile existente in judo adaptat la nivelul tuturor tarilor europene, in linie cu cerintele internationale.

Denisa Deliu (consilier pe probleme educationale al presedintelui UEJ) va participa la acest workshop in calitate de delegat al Presedintelui Uniunii Europene de Judo. „Ca manager al proiectului „Judo se joaca, CE Spui?”, Denisa va sublinia un exemplu de buna practica prin care mai multi copii cu CES din Bacau au intrat in contact cu judo si au fost selectionati pentru a se antrena, pentru a fi legitimati si pentru a se bucura de practicarea unui sport minunat cum este judo”, se precizează în comunicat.

CONCLUZIILE PROIECTULUI „JUDO SE JOACĂ, CE SPUI?”

Un alt proiect semnificativ dedicat sferei judoului adaptat s-a derulat pe durata a șase luni, încheindu-se la final de februarie.

Mai precis, pe data de 28 februarie 2023, proiectul JUDO SE JOACĂ, CE SPUI?, derulat de Asociația CS Bronx Powerlifting Club Bacău, finanțat prin programul In Stare de Bine, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, a ajuns la finalul perioadei de implementare.

„- Ce am reușit în cele 6 luni?

  •  să cunoaștem peste 700 de super-eroi cu CES, a căror poveste ne-a inspirat și ne-a motivat în stabilirea direcțiilor de continuitate a proiectului
    să stabilim o rețea puternică de parteneri la nivelul municipiului Bacău, formată din Inspectoratul Şcolar Județean Bacău, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau și 25 de unități școlare, pentru promovarea drepturilor copiilor cu CES, în scopul combaterii marginalizării cu care, deseori, se confruntă, a discriminării, bullyingului și a facilitării accesului la resurse de dezvoltare personală și educațională
  • promovarea judoului adaptat la nivel municipal și național ca instrument de dezvoltare și adaptare a copilului cu CES
  • 25 de sesiuni demonstrative de judo adaptat în școli
  • 30 de antrenamente de judo pentru copii cu dizabilități psihice
  • 1 competiție de judo pentru copii și tineri cu dizabilități psihice din toată țara
  • 28 de sportivi nou-legitimați la CS Bronx Powerlifting Club Bacău la secția de judo Special Needs, care vor participa la competiții
  • peste 30 de copii cu CES care participă la antrenamente în scop recreativ, alături de părinți

Cum dorim să asigurăm continuitatea proiectului?

  • antrenamente săptămânale, marți și joi, pentru copiii și tinerii cu nevoi speciale
  • participarea la competiții naționale și internaționale Special Needs
  • includerea competiției ,,Judo se joacă, CE Spui?” în rândul competițiilor școlare județene și, apoi, naționale, astfel încât să poată participa la ea orice copil cu CES din țară
  • să descoperim, alături de judoka cu nevoi speciale, o altă față a JUDOULUI!”, se precizează în același comunicat.

author avatar
Andrei Coman
627 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger