AcasăSPORTRetrospectiva fotbalistica a anului 2011

Retrospectiva fotbalistica a anului 2011

Romania s-a prezentat la startul cupelor europene cu un numar record de sase echipe, din care a mai ramas doar una, Steaua Bucuresti, sa duca drapelul mai departe.

Galatenii au fost campionii surpriza ai sezonului trecut, numai ca rezultatele din Liga Campionilor le-au confirmat acuzele rivalilor din Liga 1. Echipa fostului international Dorinel Munteanu a pierdut toate cele sase meciuri din grupa cu Manchester United, Benfica Lisabona si FC Basel. Cu toate ca nu a fost invinsa la scoruri umilitoare, pe alocuri descurcandu-se chiar bine, Otelul si-a aratat intr-un final lipsa de experienta. La capitolul plusuri pot fi trecute, totusi, daruirea,  curajul si disciplina tactica a jucatorilor

Dinamo, inca o prestatie umilitoare in Europa

Trupa din Stefan cel Mare a intrat in Europa League inca din iulie, dar a parasit competitia la fel de repede. Visele de marire europeana s-au facut scrum in dubla cu Vorskla Poltava din urmatoarele motive: atitudine neprofesionista din partea jucatorilor, evolutii slabe cu adversari modesti; absenta suporterilor de la stadion, pretentiosii fani ai „cainilor” pierzandu-si de mult rabdarea cu echipa lui Liviu Ciobotariu. Noroc ca Liga 1 salveaza onoarea dinamovista, Danciulescu&co. fiind lideri la finalul anului.

Mediasul n-a ars  Gazul de pomana

Echipa profesorului Cristi Pustai a inceput prima campania de calificare europeana, iar esecul din meciul tur cu KuPS, din Finlanda (scor 0-1), nu avea sa intrevada rezultatele bune care vor veni. Mediesenii au fost capabili sa-si castige atentia si simpatia publicului atat prin eliminarea ulterioara a formatiei finlandeze, cat si prin scoaterea din competie, in turul urmator, al nemtilor de la FSV Mainz. Din pacate, Austria Viena s-a dovedit a fi un adversar mult prea redutabil, Gazul ratand calificarea in grupele Europa League.

Rapidul s-a inecat la mal

Giulestenii au fost cap de serie la tragerea la sorti pentru faza play-off-ul din Europa League, astfel ca n-au dat peste un adversar puternic. Polonezii de la Slask Wroclaw au fost carne de tun, invinsi fara drept de apel, 4-2 scor la general. Desi grupa cu PSV, Legia Varsovia si Hapoel Tel-Aviv parea una accesibila, mai ales dupa victoria din primul joc, 1-0 in Israel, a urmat cosmarul: cinci infrangeri consecutive, cauzate cand de ghinion (goluri incasate pe final de partida, cand echipa domina), cand de absentele din lot (deplasarea de la Varsovia). Se gasesc, chiar si asa, cateva plusuri pentru rapidisti, cum ar fi joc deschis, ofensiv, daruirea din teren a fotbalistilor si concentrarea lor pe performanta, nu pe aparitiile in presa de scandal.

Vasluienii au murit frumos

In play-off, au trecut de Sparta Praga, iar tragerea la sorti a grupelor le-a rezervat urmatorii adversari: Sporting Lisabona, Lazio Roma si FC Zurich. In pofida diferentei de valoare, grupa a fost una extrem de echilibrata, FC Vaslui obtinand o victorie pe teren propriu cu Sporting si doua remize in dubla cu Lazio. Ultimul joc din grupa trebuia castigat, insa echipa lui Viorel Hizo a pierdut fara drept de apel la Zurich, ratand o calificare istorica in primavara europeana.

Steaua salveaza turma

Echipa miliardarului Gigi Becali este singura echipa romaneasca supravietuitoare a partidelor din grupele Europa League. Intrata in competitie din faza play-off-ului, Steaua a trecut in dubla mansa de sora bulgara TSKA Sofia. Componenta fara adversari de calibru a facut ca Steaua sa treaca de grupa cu Schalke, Maccabi Haifa si AEK Larnaca, nu, insa, fara emotii. Intr-un final, ajutata putin si de rezultatele directe, trupa antrenata de Ilie Stan invinge in ultima etapa pe AEK Larnaca, la Bucuresti, si se califica in primavara europeana. „Ros-albastrii” vor juca, in februarie, pe 16, turul cu Twente, din „16-imile” de finala, mansa secunda fiind programata peste o saptamana, la Enschede.

 

author avatar
Laurentiu Teodorescu
287 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger