AcasăSPORTRapid Premier League

Rapid Premier League

E nevoie mare de antrenor la Rapid! Sezonul acesta nu se mai poate face nimic, e ca și încheiat, dar atât conducerea clubului, cât și suporterii au așteptări mari pentru anul viitor.

S-au vehiculat mai multe posibile nume care ar putea prelua banca tehnică din Giulești, însă, deocamdată, Dan Șucu nu a reușit să convingă pe nimeni. La un moment dat, Marius Șumudică era considerat mare favorit să se așeze în fotoliul de antrenor, fiind iubit de galerie și apreciat de jucători, dar, între timp, nu prinde nici măcar banca de rezerve a listei întocmite de Șucu.

Acolo unde regăsim 40 de nume, după zvonurile din ultima vreme. Ce vrea conducerea clubului, știm – un antrenor care să aducă în Giulești modelul Premier League, adică să fie manager general, cu puteri depline în club. De departe, preferatul acționariatului este Mircea Lucescu, dovadă că patronul a și recunoscut demararea negocierilor cu marele antrenor român. Părțile s-au și întâlnit, marți, 7 mai, la o masă „aranjată” de George Copos, însă „Il Luce” a preferat, după ce a ieșit de la restaurant, să joace la eschivă, în stilul caracteristic. A spus că nu a negociat o posibilă revenire la Rapid, dar nici nu a fost prea convingător în a respinge această idee. El le-a zis jurnaliștilor că până la 1 iunie nu ia nicio decizie legată de viitorul său, un termen cam îndepărtat pentru „alb-vișinii”, care nu își permit să aștepte. Totuși, umblă vorba prin târg că Lucescu și Șucu s-au văzut și miercuri, fără Copos, boss-ul Mobexpert plusând la oferta inițială făcută.

Între timp, a fost detonată o altă bombă, așa cum se spune în fotbal. Surse apropiate de clubul Rapid spun că s-au demarat discuțiile cu un tehnician străin care are peste 300 de meciuri în cel mai puternic campionat al lumii, Premier League. S-a aflat și cine este personajul: Martin O’Neill, om care nu mai are nevoie de vreo prezentare. Dar, totuși, succint, să spunem că a antrenat-o patru sezoane pe Aston Villa, a fost și selecționer al Irlandei vreo cinci ani, a trecut și pe la Nottingham Forest (ca jucător, a luat 2 CCE cu „pădurarii”!), iar pentru  Celtic Glasgow este și azi o legendă vie.

Dan Șucu vrea la Rapid modelul englezesc – un manager pe mâinile căruia să lase tot clubul ani la rândul! Mulți pot fi de acord cu această mișcare, dar o investiție prea mare într-un străin, care nu cunoaște campionatul românesc, nu sună așa bine, spun fanii din Giulești. Martin O’Neill are 72 de ani și se află la pensie de vreo patru ani. Dacă pe el în alege Rapidul, va fi un antrenor blazat, fără prea mult chef de muncă. E drept și că Șucu plătește bine, astfel că irlandezul va veni să mai adune bani în cont, chiar dacă o face într-un campionat net inferior față de cele cu care este obișnuit.

Uneori e riscant să iei cu “copy-paste” rețete din occident, iar asta s-a dovedit în nenumărate rânduri, nu doar în sport. Societatea românească nu este pregătită să funcționeze după mecanisme vestice, deci Șucu riscă să dea din lac în puț cu echipa sezonul viitor. Este dificil să aduci un străin manager cu puteri depline și să-i explici că trebuie să își facă lotul și strategiile …după cum bate vântul dinspre FRF și CCA. Unde mai pui arbitrajul rușinos din Superligă! Să vedem ce mare antrenor străin mai stă când s-o întâlni, de exemplu, cu vreun Feșnic, care reinventează, pe loc, regulile fotbalului, după cum îi e interesul.

Aceste aspecte, ca și multe altele, stau în calea aplicării unei strategii occidentale în Liga 1. Corporatistul Șucu ori este orbit de optimism, ori chiar nu vrea să priceapă cum merge treaba în fotbalul din România!

author avatar
Mihail Ioan
393 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger